Sreda 16.10.2013.
14:52 >> 15:02h
Beta

Pomirenje sa Hrvatskom na štetu Srbije

Kakav paritet sa Hrvatskom, mnogo više žrtava sa srpske strane: Sanda Rašković Ivić
 


Kome treba Josipović u našoj Skupštini?

Poslanica opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić, međutim, smatra da su odnosi Srbije i Hrvatske u dugotrajnom procesu pomirenja i da "kako su stvari krenule, idu na uštrb Srbije".
 

Josipović u Beogradu

"Ne vidim razlog zbog kojeg je Josipović pozvan da govori u Skupštini Srbije, pogotovo što goruća pitanja nisu rešena", kazala je Sanda Rašković Ivić novinarima u parlamentu.


Ona je dodala i da tužbe za genocid između Srbije i Hrvatske ne bi stavljala u položaj pariteta, što se, prema njenoj oceni, radi u Hrvatskoj, jer je mnogo više žrtava sa srpske strane.


A izbeglice, ćirilica, tužba protiv Srbije?

Dubravka Filipovski

Poslanica vladajuće Nove Srbija Dubravka Filipovski je izrazila očekivanje da će susreti zvaničnika Srbije i Hrvatske biti prilika da se reše problem izbeglih, pitanja ćiriličnih tabli, kao i da se precizira da li će Hrvatska povući tužbu protiv Srbije ili ne.


"Odnosi Srbije i Hrvatske su dobri, a mogu biti još bolji i iskreniji nego do sad", rekla je ona i dodala da je važno unaprediti i ekonomsku saradnju.
 

Poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Milorad Mijatović je ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske na zadovoljavajućem nivou i da se poboljšavaju u poslednje vreme.

Problem 24.000 penzionera

Poslanik vladajuće Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković je ocenio da će poseta Josipovića Beogradu značajno doprineti poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske. On je izrazio očekivanje da će dve zemlje međusobno povući tužbe, kao i da će biti rešeni problem 24.000 hrvatskih penzionera, koji žive u Srbiji.


"Ima još otvorenih pitanja koja treba rešiti", dodao je on.


Poslanik na listi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Koalicije udruženja izbeglica Srbije Miodrag Linta je ocenio da odnosi Srbije i Hrvatske nisu kakvi bi trebali da budu.


On je naveo da se Srbija zalaže za odnose punog poštovanja i iskrenog pomirenja.


"Sa današnjih sastanaka treba poručiti da vlade Srbije i Hrvatske treba da sednu za sto i reše ključne probleme", kazao je Linta i naveo da se ti problemi odnose na 100.000 prognanih Srba iz Hrvatske, povratnike, nestale osobe, granice i drugo.

Sve bolje, ali bez rešenja problema

Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović je ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske godinama unazad sve bolji, ali da se ne rešava osnovni problem.


"Dobro je da su učestalije posete visokih zvaničnika, ali pitanja ostaju nerešena", dodao je Stefanović.

2024 © - Vesti online