Utorak 09.03.2010.
07:10
Vestionline

"Liban": Ratni pakao na velikom platnu

Ovo je prvi izraelski film koji je dobio Zlatnog lava u Veneciji, i ujedno prvi dugometražni film reditelja Samuela Maoza, inspirisan njegovim iskustvom u ratu u Libanu.

Za vreme prvog libanskog rata, juna 1982, usamljeni tenk i desantni vod poslati su pretraže neprijateljski grad koji su bombardovale izraelske vazduhoplovne snage.

Misija se otima kontroli i pretvara u smrtonosnu zamku. Noć pada i ranjeni vojnici ostaju zarobljeni u centru srušenog grada, opkoljeni sirijskim komandosima i bez mogućnosti da uspostave komunikaciju sa komandnim štabom.

Junaci filma su članovi tenkovske posade, četiri dvadesetogodišnjaka koji nikako nisu hrabri ratni junaci, željni borbe i samopožrtvovanja. Sve vreme oni se užasno boje smrti.

Samuel Maoz sa venecijanskom nagradom

Reditelj Samuel Maoz rođen je u Tel Avivu, gde je studirao kameru. Radio je kao dizajner produkcije na filmu i televiziji, a režirao je i nekoliko dokumentaraca, televizijskih serija i pozorišnih predstava.

Skoro cela radnja filma "Liban“ smeštena je unutar tenka. Tokom 24 četiri časa u životu mladih vojnika ostavljenih samima sebi, u mračnoj i skučenoj atmosferi oseća se strah, izolovanost i beznađa sa kojima se suočavaju četvorica protagonista.

Samuel Maoz, koji je kao mladić učestvovao u ratu u Libanu, kaže da mu je bilo potrebno 20 godina da skupi hrabrost kako bi napisao scenario za ovaj film.

Nakon što je dobio "Zlatnog lava”, Maoz je nagradu posvetio svim ljudima koji su se, naizgled, bezbedno vratili iz ratova, ali kojima sećanja iz rata ceo život ostaju zabodena kao oštrice u duši.
 

"Liban" je od 11. marta na redovnom repertoaru DKC-a, a projekcije su zakazane za 17h i 21h.

2024 © - Vesti online