Sreda 16.10.2013.
12:31
tportal.hr

Neverovatne činjenice o Mesecu

Uvek je zanimljivo saznati nešto novo o Mesecu (svemiru uopšte)
 

1. Ono što mi vidimo sa Zemlje, a čini nam se kao ljudsko lice, u stvari je bezbroj uvala koje su ispunjene tamnim stenama od bazalta, kaže NASA.

2. Dosad je 12 osoba prošetalo Mesecom. Prvi je bio Nil Armstrong 1969. godine. Od ostalih treba istaći Baza Aldrina (drugi čovek koji je stupio na Mesečevo tlo) i  Alana Bina iz Apola 12 (u toj misiji munja je pogodila dva puta raketu nakon lansiranja, uz privremeni nestanak energije).

3. Mesec se zagreva i hladi više od Zemlje. Može se zagrejati do oko 130 stepeni Celzijusa i ohladiti se do -175 stepeni Celzijusa. Budući da Mesec nema vazduh oko sebe, skloniji je takvim temperaturnim ekstremima.


4. Mesečev obilazak oko Zemlje traje otprilike mesec dana. Potpuni "krug" traje 27 dana, ali još dva dana (ukupno 29,5 dana) traje prelazak od jednog mladog meseca do sledećeg.

5. Svaki puni mesec ima drugačiji naziv. Najpoznatiji su Žetveni mesec u septembru, u junu je Ružin mesec, u avgustu Crveni mesec, a u julu Gromoviti puni mesec, budući da su tokom ovog meseca najsnažnije oluje.

6. Premda na Mesecu postoji More tišine, tamo nema pravog mora. Ova zabluda je došla od Galilea, prvog naučnika koji je proučavao noćno nebo teleskopom. Iako je njegova pretpostavka kasnije dokazana kao neistinita, taj naziv se i kasnije zadržao.

7. Mesec ipak ima gravitaciju. Budući da Mesec ima manju masu, to znači da ima jednu šestinu Zemljine gravitacije na svojoj površini.

8. Zabluda je da je Mesec savršenog okruglog oblika. On je zapravo jajolik, a prema NASI veći kraj je usmeren prema Zemlji.

9. Mesec nikad ne postaje veći na horizontu – to je optička iluzija.

10. Na Mesecu ima leda, a prema NASI, on potiče od kometa.

2024 © - Vesti online