Sreda 16.10.2013.
12:05
D. N. Petrović - Vesti

Irinej izneverio Srbe sa severa

Kako kaže vlast: Patrijarh Irinej

- U šoku smo, još ne možemo da se saberemo, patrijarhov poziv pogodio nas je kao grom iz vedra neba, nadali smo se da nas bar crkva nikada neće ostaviti na cedilu. Narod je zbunjen i zabrinut, zar i kolevku Srbije treba potezom pera da izgubimo, lično sam ogorčen - kaže Zlatibor Đorđević, predsednik Udruženja Stara Srbija u Leposaviću. On naglašava da će narod severa, između poziva za izlazak na izbore, makar bio i patrijarhov, i svog opstanka u Srbiji, izabrati bojkot kosovskih izbora i opstanak u Srbiji.

Nedostojan čin


SNP Naši osuđuju poziv Irineja i traže da se povuče sa trona i
prepusti ga "sposobnijem".


- Otvoreni poziv Srbima da glasaju na izborima Hašima Tačija šiptarskog teroriste i izdajnika koji je umešan u preprodaju organa Srba, je čin nedostojan srpskog patrijarha. Krajnje je vreme da odlučite ko ste, da li ste patrijarh Srpski ili poslušnik stranaka na vlasti - navode SNP Naši.

- Patrijarh je zloupotrebljen, ovo je samo njegov lični poziv iz koga ne stoji i Sinod srpske pravoslavne crkve. Žalosno je da je ovakvu poruku poslao iz Pećke patrijaršije. Da li se zapitao gde će njegov naslednik otići u Patrijaršiju kad bude u Velikoj Albaniji - kaže Stevan Božović, doskorašnji predsednik Skupštine opštine Zubin Potok. On je siguran da patrijarhov poziv, bar u opštini Zubin Potok, neće izvesti na izbore ni jednog čoveka više, jer srpski narod neće najbolje štoima da žrtvuje za albansku državu.


- I 2002. godine tadašnji predsednik Srbije Vojislav Koštunica i pokojni patrijarh Pavle pozvali su nas da izađemo na kosovske izbore. Mi nismo izašli i pokazalo se da nismo pogrešili, ali tada smo imali daleko veće mogućnosti da korigujemo greške, jer tzv. Republika Kosovo još nije bila proglašena. Sada srpski narod nema šanse za neku korekciju. Ako izađe na izbore, srpski narod potpisuje kraj Srbije na ovim prostorima - kaže Božović.


Mnogi sa severa još ne mogu da veruju u patrijarhov čin.


- Šta mu je trebalo sve ovo, ako već ne može ili neće da nam pomogne, zašto nam odmaže. Ovo je šamar svima nama koji smo se 13 godina borili za slobodu i dostojanstvo Srbije, ovo je pljuvanje po našoj borbi i svima onima koji su životima, mecima, suzavcem i pendrecima platili svoju borbu protiv šiptarskih terorista - dodaje Dragan Milisavljević, student iz Kosovske Mitrovice. 


ATANASIJE JEVTIĆ, UMIROVLjENI VLADIKA SPC:

Patrijarh nije Crkva!

Umirovljeni vladika Atanasije Jevtić juče je javno poručio patrijarhu Irineju da "nema pravo da samo sebi prisvaja glas Crkve".


- Patrijarh je u Peći rekao da on to govori "u ime Crkve"! Međutim, niti je Crkva konsultovana, niti saborski razgovarano i dogovarano o tome - tako da to nije stav Crkve, makar ga tako nazvao patrijarh. Ni on nema pravo da tako prisvaja samo sebi glas Crkve. Tako nije radio blaženopočivši patrijarh Pavle, u ovim teškim vremenima, niti srpski pećki i beogradski patrijarsi kroz vekove - navodi Atanasije.


Patrijarh nije "na svoju ruku" stao uz bok vlasti Srbije, podsećaju u episkopatu SPC, pozivajući se na stav Svetog arhijerejskog sabora koji je u junu saopštio da "Vlada i Skupština Srbije mogu da računaju na punu podršku SPC u okviru njene nadležnosti i njenih mogućnosti". Tada je naglašeno da "postoji jedinstvo i saglasnost u suštinskom opredeljenju za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, za očuvanje njegovih svetinja i za integritet Srbije".


Mada se tokom saborskog zasedanja nezvanično čulo da je crkvena skupština podržala Sinod koji je aprila 2013. ocenio da je Briselski sporazum "čista predaja naše sopstvene vekovne i, u duhovnom i istorijskom smislu, najvažnije teritorije", te da bi "u odnosu na ovakav sporazum, i podela teritorije bila bolje, pravednije i održivije rešenje", pomenutim saborskim saopštenjem razvodnjen je sinodski stav.

2024 © - Vesti online