Sreda 16.10.2013.
03:11
RTS

Srbija prihvatila povlašćen uvoz cigareta iz Hrvatske

Iako je u EU, hrvatske cigarete biće oporezovane po stopi CEFTA
 

Evropska unija je zahtevala da se Hrvatskoj omogući da i dalje po povlašćenim uslovima izvozi cigarete u Srbiju, ali je to Beograd odbijao kako bi zaštitio srpsku duvansku industriju. Evropska komisija je pozdravila "konstruktivnu poziciju Srbije u vezi sa prilagođavanjem njenog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom".


Iz Brisela je navedeno da "Srbija može da izvozi cigarete u Hrvatsku po principu djuti-frija, bez ikakvih prepreka".
 

"Cilj ovih prilagođavanja trgovinskih koncesija u okviru SSP-a jeste da se održi tradicionalni trgovinski promet između Hrvatske i Srbije, koji je ranije bio regulisan sporazumom CEFTA", navodi se u saopštenju.
 

U nacrtu Izveštaja o napretku Srbije, koji će sutra biti objavljen u Briselu, stoji poziv Beogradu da hitno revidira stav i dopusti nastavak tradicionalne trgovine s Hrvatskom.
Hrvatska je, uz pomoć Evropske komisije, tražila da se godišnja kvota od 1.625 tona cigareta iz Hrvatske pri uvozu u Srbiju i dalje carini po stopi do 15 odsto, umesto 56,7 odsto, što važi za uvoz cigareta u Srbiju iz EU.
 

Takva računica, međutim, znači manjak u srpskom budžetu od sedam miliona evra.
Hrvatska je i u CEFTI imala privilegovan status kada je reč o carinama na duvan. Srbija je, na primer, za izvoz plaćala dva i po puta više, pa je i to jedan od razloga što su srpske cigarete u Hrvatsku prošle godine izvezene 10 puta manje, nego hrvatske cigarete u Srbiju.
 

U vezi sa zahtevom da Srbije da se poveća izvozna kvota njenog šećera u Hrvatskoj, Komisija je, kako se navodi, "izrazila spremnost da razmotri taj zahtev, kroz odgovarajuću proceduru predviđenu Sporazumom o asocijaciji i pridruživanju".


Kako se dodaje, pregovori o tom pitanju mogu uskoro biti pokrenuti.

2024 © - Vesti online