Utorak 15.10.2013.
22:51 >> 00:04h
mozzartsport.com

Kasno se setili: Srbija razbila Makedoniju!

Strelac u Jagodini: Dušan Tadić
 

Da imamo čemu da se radujemo - nemamo, ali imamo nadu koju su nam Orlovi ulili večeras u Jagodini! U Brazil ne idemo i to će biti jako teško za preboleti (pogotovo kada Mundijal naredne godine počne bez nas), međutim, Mihini izabranici pokazali su nam da umeju da igraju fudbal kada hoće! U poslednjem meču ovih tužnih kvalifikacija Srbija je odigrala možda i najbolje otkako je Siniša Mihajlović selektor i deklasirala Makedoniju sa 5:1.


Dakle, za nadu razloga imamo, ali za tugu sigurno i više, jer takmičenje u grupi A završili smo na trećem mestu sa samo tri boda sa samo tri boda manje od Hrvatske, koja će u baraž! Tri boda od doigravanja i pored svih silnih kikseva, blamaža, turbulencija u nacionalnom timu... I šta reći posle svega?


U meču bez prevelikih motiva Srbija je počela mnogo bolje i u prvih desetak minuta stvorila dve vrlo dobre šanse. Prvo je pokušao Tadić nakon centaršuta Baste, ali je golman gostiju Pačovski odlično intervenisao i zaistavio udarac veziste Tventea. Samo nekoliko trenutaka kasnije u prilici je bio i Nastasić, međutim, njegov udarac završio je pored gola.


Od starta je bilo vidljivo da je Siniša Mihajlović uspeo da maksimalno motiviše svoje izabranike. Gol je, kako se to obično kaže "visio u vazduhu" i - morao je "padne". Posle odličnog solo prodora Tošića kroz sredinu, agilni Basta ubacio je loptu u srce šesnaetsreca, gde se Ristovski nije snašao i zatresao je sopstvenu mrežu - 1:0.
Orlovi su nastavili furiozno i nakon samo tri minuta duplirali prednost. Sjajni vezista Udinezea iskoristio je grešku odbrane Makedonaca, bio na pravom mestu i spasa nije bilo - 2:0. Asistirao je Kolarov. Više od rezultata u tim trenucima radovala je igra našeg tima, koji je konačno ličio na organizovanu celinu. Lopta je išla brzo, precizno, a u svakom trenutku svaki igrač imao je nekoliko opcija prilikom dodavanja. Posebno je pokretljiv bio vezni red. Goste smo najviše namučili po bokovima, gde su vrlo aktivni bili Kolarov i već pomenuti Basta, koji bez dileme bio igrač utakmice.


Naravno, mnogi će sada postaviti pitanje: A zašto tako nije moglo kada je trebalo, protiv Belgijanaca i Hrvata? Na ta pitanje će narednih dana odgovarati Siniša Mihajlović... Doduše, ne treba se previše ni zanositi, jer je lako vidljiva bila razlika u prilazu svakom startu, bukvalno u svakom pokretu igrača dve selekcije. Naš tim, za razliku od nekih prethodnih utakmica, bio je motivisan "do neba". Sušta suprotnost duelima u Skoplju ili u Briselu, a to je ono na šta u budućnosti treba staviti akcenat i čime se treba dobrano pozabaviti.


Do kraja prvog dela naš tim je još jednom matirao golmana Makedonije - tek da utisak bude kompletan, a ono prethodno pitanje dobije na značaju još više. Grnčarov je u trenucima kada je ritam meča značajno opao bespotrebno faulirao Ivanovića u kaznenom prostoru, da bi Kolarov sa bele tačke pogodio za 3:0.
U drugih 45 minuta, očekivano, utakmica je ušla u mnogo mirnije vode, ali su Orlovi i dalje dominirali i potpuno zasluženo došli do ubedljive pobede, iako nisu pokazali preveliku želju da demoliraju Makedonce. Tadić u 54. i Stefan Šćepović (73. minut), koji je ušao u igru u drugom delu umesto Đorđevića, povisili su na 5:0. Fenomenalni Basta namestio je oba pogotka. Do kraja utakmice gosti su uspeli da samo da smanje rezultat, a počasni pogodak postigao je Jahović, koji je pre gola na terenu proveo svega tridesetak sekundi.

SRBIJA - MAKEDONIJA 5:1 (3:0)
/Ristovski 16ag, Basta 19, Kolarov 38pen, Tadić 54, Šćepović 73 - Jahović 83/
Stadion: Gradski u Jagodini. Sudija: Rihard Truc (Slovačka).
SRBIJA: Stojković, Rukavina, Ivanović, Nastasić, Kolarov,
Basta, Tošić, Matić, Milivojević (Petrović), Tadić, Đorđević (S. Šćepović)
MAKEDONIJA: Pačovski, Alilovski, Noveski, Grnčarov, Ristovski,Demiri (Babunski), Ranđelović, Ibraimi (Trajkovski), Stjepanović, Kostovski, Ivanovski (Jahović).

Grupa A:

Srbija - Makedonija 5:1
Belgija - Vels 1:1
Škotska - Hrvatska 2:0

1. Belgija 10 8 2 0 18:4 26
2. Hrvatska 10 5 2 3 12:9 17
3. Srbija 10 4 2 4 18:11 14
4. Škotska 10 3 2 5 8:12 11
5. Vels 10 3 1 6 9:20 10
6. Makedonija 10 2 1 7 7:16 7
 

2024 © - Vesti online