Ponedeljak 08.03.2010.
23:10
Srna

SAD: Vojna neutralnost Srbije je OK

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić (levo) i komandant Nacionalne garde Ohaja Gregori Vajt nastaviće da salutiraju zajedno
 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je ponovio da je pitanje Kosova i Metohije nesumnjivo najveći bezbednosni rizik i da situacija u pokrajini zabrinjava, jer se održava i na jug Srbije i ostale zemlje regiona, ali da taj problem ipak ne zahteva vojno angažovanje.

Miletić smatra da se nestabilnosti, kojih ima na Kosovu i Metohiji, mogu eventualno preneti na region, odnosno jug Srbije, sever Makedonije, Albaniju i delom u Crnu Goru.

General-potpukovnik Miletić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Kforom, ali je podsetio da je Kfor primenom Ahtisarijevog plana i odlukom da podrži formiranje Bezbednosnih snaga Kosova izašao iz okvira neutralnosti i da je to bio razlog zbog kojih je saradnja svedena na tehnički nivo.

Načelnik Generalštaba dodao je da je u SAD razgovarao o nastavku saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja, sa kojom Vojska Srbije i Armija Mađarske imaju razvijenu partnersku saradnju, i da je posebno bilo reči o mogućnosti da se ta saradnja pretvori u trilateralnu.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o saradnji u oblasti kriznog menadžmenta, saradnji u vazduhoplovnim i mirovnim misijama i o razvoju podoficirskog kora.

2024 © - Vesti online