Utorak 15.10.2013.
15:13
Vestionline

Gde sahraniti nacističkog zločinca? Niko ga ne želi!

Zločinac 50 godina uživao u Argentini: Erih Pribke
 

Sada je nastao problem jer niko ne želi Pribkeovo telo na svojoj teritoriji - u Argentini gde je pobegao posle rata ga ne žele, u njegovom rodnom gradu u Nemačkoj još manje.

Pribke kao mladi SS-ovac

Bivši zvaničnik SS-a Erih Pribke proveo je skoro 50 godina skrivajućiu se u lepom planinskom rizortu u Argentini, a tamošnje vlasti su ga tek 1995. godine izručile Italiji, kako bi mu sudili za takozvani Ardeatinski masakr, u kojem je 1944. godine kraj Ardeantinskih jama blizu Rima pobijeno 335 civila. Pribke je u petak umro u 100. godini u Rimu, u kući svog advokata Paola Đankinija. Nacista je u advokatovoj kući služio kaznu - doživotni kućni pritvor.

Rimska nadbiskupija zvanično je u ponedeljak objavila da je advokatu Đankiniju predloženo da se verski obred organizuje u kući u "u strogoj privatnosti", jer je rimski vikar pape Franje, kardinal Agostino Valini, svim rimskim crkvama zabranio da ga održe. Advokat je to odbio i zatražio privatnu misu za Prebkea. Nadbiskupija ga je podsetila da svi rismki sveštenici moraju da slušaju kardinala Valinija.

2024 © - Vesti online