Ponedeljak 08.03.2010.
21:53
Tanjug

Haiti: Oslobođena misionarka optužena za otmicu dece

Čarisa Kulter oslobođena svih optužbi
 

Sudija je odluku da se Kulterova pusti na slobodu doneo u petak, ali je njeno oslobađanje odloženo do danas iz tehničkih razloga, prenela je agencija Rojters.

Deset američkih misionara, od kojih je većina iz baptističke crkve Ajdaha, uhapšeno je 29. januara, pod optužbom da su posle zemljotresa nelegalno pokušali da prebace 33 haićanske dece u susednu Dominikansku Republiku.

Narednog meseca oslobođeno je osam Amerikanaca, a u pritvoru je ostala jedino vođa grupe Lora Silsbi, zbog mogućeg podizanja nove optužnce da je pokušala da organizuje put sa Haitija bez odgovarajuće dokumentacije, što je, prema zakonu Haitija, manji prestup.

Svi optuženi su tvrdili da su nevini, a sudija nije mogao da dokaže da su uradili nešto pogrešno niti da su imali kriminalne namere.

Vlasti Haitija tvrde da misionari nisu imali potrebne dozvole za izvođenje dece iz države, a Amerikanci navode da su želeli da pomognu deci koja su ostala bez roditelja posle razornog zemljotresa i da osnuju sirotište u Dominikani.

Mnoga deca su, međutim, imala roditelje, koji su priznali da su decu predali misionarima nadajući se da će bolje brinuti o njima.

2024 © - Vesti online