Ponedeljak 08.03.2010.
19:15
Tanjug

Slovenci povratili "otpisane"

Lična karta jednog od "izbrisanih" građana Slovenije

Ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal izjavila je tokom rasprave u parlamentu da zakon rešava pitanje nezakonitog brisanja državljana republika iz bivše SFRJ koji su u Sloveniji živeli pre osamostaljenja i da je u skladu sa pravilima ustavnog suda koji je tu problematiku definisao pre sedam godina, ali ne uvodi nova prava za te osobe.

Radikalna opozicija je u raspravi ocenila da je reč o izmišljenoj problematici i da Pahorova vlada zakonom ide na ruku "špekulantima".


Podsećanja radi, posle proglašenja nezavisnosti Slovenije, oko 26.000 ljudi iz drugih bivših jugoslovenskih republika je 1992. godine ostalo bez državljanstva ili prava na boravak u toj zemlji.

Naime, nakon proglašenja nezavisnosti Slovenija je ponudila državljanstvo građanima bivše SFRJ koji su imali mesto prebivališta u toj novonastaloj državi.

To pravo iskoristilo je više od 170.000 osoba, dok oko 26.000 nije uzelo državljanstvo pa su u februaru 1992, bez ikakvog prethodnog obaveštenja, izbrisani sa lista prebivališta.

U međuvremenu su neki od njih rešili svoj status dobijanjem dozvole prebivališta ili su dobili slovenačko državljanstvo, pa se, kako mediji navode, zakon koji je danas izmenjen može odnositi na oko 13.000 osoba, preosi slovenačka agencija STA.

2024 © - Vesti online