Utorak 15.10.2013.
13:17
Beta

Denio: Ne može se u EU bez jake ekonomije

EU neće slabe i siromašne zemlje u svojim redovima
 

Denio je rekao da će EK istaći i prioritete za sledeće korake Srbije na putu ka EU, koji treba da pripreme srpsku vladu za veoma komplikovane i duge pregovore u pristupanju EU.

"Prioriteti su sve vreme isti. Očekujemo dobre odnose u regionu i to uključuje i Kosovo, ali i reformu pravosuđa i ekonomske reforme", rekao je francuski ambasador.

Denio je naglasio da bez ekonomskih reformi i jakih preduzeća ne može da se postane član EU. Na pitanje da li su tačna nagađanja da neke članice EU insistiraju na stavu da pitanje Kosova bude otvoreno od početka do kraja pregovora, Denio je kazao da postoji samo jedan glas EU.

"To je ono što Evropski Savet odluči. Videćemo šta će Savet odlučiti u decembru", naveo je Denio.

File: Važna ekonomska konkurentnost

 

Evropski komesar Štefan File izjavio je uoči sutrašnjeg objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja na putu ka članstvu u EU da će naglasak u izveštaju biti dat vladavini prava i bitki protiv korupcije, ali i podršci ekonomskoj konkurentnosti zemalja kandidata za ulazak na jedinstveno tržište EU.

 

File je istakao da je proširivanje, uprkos ekonomskoj krizi u EU, "ubedljiva politika uporedo s produbljivanjem integracije Evropske unije". "Mi želimo", rekao je File, "da zemlje kandidati za članstvo koje ulaze u Evropsku uniju budu spremne i kad je privreda u pitanju".

2024 © - Vesti online