Sreda 16.10.2013.
08:00
story.rs

Slatko od naše šljive

Naša tradicionalna voćkica je fantastična stvar

Sadrži malo kalorija (oko 40 kal./100 g), tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, za čišćenje organizma, ali sadrži i mnoge korisne supstance: beta karoten, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, vitamine B grupe, vitamin C, E, K, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, oksalate, organske kiseline, fenole, ugljene hidrate, celulozu, šećer (prirodni). Sveže i sušene šljive i kompot mogu poslužiti i kao diuretik. Takođe čiste krvne sudove od masnih naslaga, a kao moćan antioksidant bore se protiv slobodnih radikala.

SLATKO OD ŠLJIVA

Sastojci:

1 kg šljiva

1 kg šećera

sok od limuna

vanila

list rozetle

Priprema:

Slatko pravite od zdravih šljiva koje treba oljuštiti i staviti u krečnu vodu. Za krečnu vodu rastvorite 250 g kreča u 2 l vode, dobro izmešajte i dodajte još 2 l vode. Ostavite da se kreč staloži, pa odlijte bistru tečnost (krečnu vodu) u koju se stavljaju

A može i džem sa čokoladom

šljive. Šljive držite u krečnoj vodi najmanje 1 sat. Onda ih dobro operite i izvadite im koštice.

Od šećera i 1-2 čaše vode skuvajte sirup (na tihoj vatri) do gustine meda, dodajte vanilu, kolutove limuna i kašiku razređene limunske kiseline. Pripremljene plodove šljiva kuvajte u sirupu oko 25 minuta, pa na kraju dodajte listove rozetle. Skinite sa vatre, pokrijte vlažnim čistim platnom i kad se slatko sasvim ohladi, sipajte ga u tegle.

2024 © - Vesti online