Utorak 15.10.2013.
12:01
B. Grujić - Vesti - Foto: Z. Dedić

Radost i briga u isti mah

Oduševljena: Julijana Pap

- Koliko smo se samo obradovali kada je poštar doneo ceduljicu da su paketi stigli... Deca su bukvalno skakala po kući od radosti. Ali, uvek ono ali. Kada sam nekoliko časova kasnije saznao u pošti da moram da platim 170 evra u dinarskoj protivvrednosti da bi mogao da ih preuzmem, našao sam se u problemu. Razmišljao sam da vratim pakete, jer nemam ni blizu toliko novca.

- Bukvalno poslednji dinar iz kuće potrošio sam za nabavku drva za zimu. Kada sam saopštio deci da pakete moramo da vratimo, počeli su da plaču. Meni je, takođe, bilo krivo, jer šta će ta gospođa pomisliti o nama? Kakvi smo mi to ljudi bez srca? Ona je poklone sa velikom pažnjom prikupila i poslala. Rekli su mi da je ukupna vrednost tih paketa čak 1.500 švajcarskih franaka, da su veoma teški i puni stvarima, koje su nam zaista potrebne, zbog čega sam se predomislio. Zahvaljujući prijateljima i komšijama, nekako sam pozajmio i sakupio novac, i evo, paketi su na radost svih ukućana, tu pored nas - priča u dahu 55-godišnji Janoš Pap.

Hvala do neba

- U pošiljci zaista ima svega... Od slatkiša, kozmetike, dva vrhunska blinkera i štapa za pecanje, nekoliko escajga, šerpi električnog grila i roštilja, satova do garderobe i još nekih sitnica. Do neba hvala gospođi iz Ciriha! Ona je to sa velikom ljubavi i željom da nas usreći prikupljala i poslala. Uz brojne poklone, stiglo je pismo, koje nas je sve prilično uzbudilo i dirnulo - kazala je Zvezdana Pap, obolela od multiple skleroze, zbog čega se teže kreće.

Njegova 20-godišnja ćerka, Julijana, zajedno sa svojom braćom Kristijanom i Imretom, koji su baš kao i ona teško mentalno zaostali, i jedinim zdravim Peterom (18), mnogo se obradovala slatkišima i ostalim poklonima. Skoro ceo dan je provela u raspakivanju i razgledanju raznih sitnica koje je poslala gospođa Gvozdena.
 

Brojni pokloni: Janoš Pap sa suprugom Zvezdanom
 

- Neću da ispadne kao neko kukanje, ali sad smo u problemu kako da vratimo pozajmljeni novac, a bliži se i zima. Moji snovi da nabavimo nekoliko koza i tako uz mleko i sir, lakše prebrodimo duge i hladne zimske dane, po svemu sudeći su se srušili. Sada treba smisliti kako zaraditi novac da se vrati dug za ovu carinu, a mene zdravlje baš i ne služi.

- Evo, tek što su me pustili iz bolnice, a i imam zabranu doktora da se bavim bilo kakvom fizičkom aktivnošću, čak i šetnjom. Tako se plan da u dnu dvorišta završim zidanje obora i oformim mini stado koza, koje bi nam garantovalo koliko-toliko mirnije dane tokom zime, sada u potpunosti izjalovio - rekao je tužno Janoš Pap.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online