Utorak 15.10.2013.
14:38
S. DANČUO - Vesti

"Zločina" se setili posle 22 godine


Foto: Ilustracija
 

Kako je u nedelju saopštio predsednik Hrvatske narodne stranke Karlovačke županije Mile Bionda, predsednica te stranke Vesna Pusić (inače šefica diplomatije) nije ni sačekala rezultate istrage već je po hitnom postupku donela odluku o suspenziji Carevića koji je bio aktivni član HNS-a u županiji. Srpske organizacije u Hrvatskoj još se nisu oglasile povodom ovog hapšenja.

Marko Carević je povratnik iz izbeglištva iz Srbije i svojoj kući u Gornjem Sjeničaku se vratio pre osam godina. U dva mandata je od 2008. godine biran za predsednika Mesnog odbora Sjeničak-Utinja na listi HNS-SDP u Gradu Karlovcu.
 

Strašno stradanje Sjeničaraca

Prema podacima DIC Veritasu iz Beograda i HHO iz Zagreba, 7. avgusta 1995. godine u "oslobađanju" Korduna u akciji "Oluja" pripadnici Hrvatske vojske ubili su šest civila u Sjeničaku koji se nisu pridružili izbegličkoj koloni već su ostali u svojim domovima i u svom selu: Branka Peleša (64), Vasu Bižića (77), Đuru Manojlovića (63), Jelicu Mrkobrad (68), Petra Rudana (45) i Marka Bijelića (66).


Neki od njih ubijeni su na najzverskiji način. Tako je Vaso Bižić ostao u selu verujući da će da ga spasiti činjenica što mu je zet Hrvat. Zapalili su mu kuću i njega zavezanog bacili u planem. Telo Petra Rudana je obezglavljeno, a glava je skoro godinu dana kasnije pronađena pet kilometara od mesta pogibije. Telo Branka Peleša ćerka je pronašla tek kada je sneg okopnio - u proleće 1996. godine. Još uvek ni u Srbiji ni u Hrvatskoj nisu ni pokrenute istrage za ova ubistva koja su počinili pripadnici Hrvatske vojske.

- Marko se aktivno zalagao za gradnju infrastrukture (puteva, elektromreže, vodovoda i ostalog) u opustošenim srpskim selima na Kordunu kako bi se izbeglice lakše vratile svojim kućama. Ličnim kontaktima nas je ohrabrivao na povratak uveravajući nas da se u Hrvatskoj mnogo poboljšao položaj Srba. Aktivan je antifašista, letos je bio i domaćin Letnje škole demokratije na kojoj su učestvovala deca iz zemalja u regionu. Mislim da je upravo ovakav angažman razlog za njegovo hapšenje - objašnjava njegov komšija koji je iz razumljivih razloga zamolio da ne navodimo ime.

Spisak nije garancija

 

Carević, inače, nije na listi od 1577 optuženih i okrivljenih Srba koja je dostavljena srpskom Ministarstvu pravde u Beogradu, što znači da taj spisak nije garancija onima koji se na njemu ne nalaze da neće biti uhapšeni u Hrvatskoj.
Carević je član Veća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, ali se to telo još nije oglasilo u vezi njegovog hapšenja.

I ostali su uvereni da je Careviću sve namešteno, jer je nekome zasmetala njegova popularnost među Srbima, ali i Hrvatima u ovom delu Karlovca.


Hapšenje Marka Carevića je izvedeno u ranim jutarnjim satima u stilu nedavnog hapšenja Srba u Trpinji kod Vukovara. Do zuba naoružani pripadnici hrvatske specijalne policije blokirali su seoske puteve i opkolili njegovo imanje. Hapšenje i odvođenje u istražni zatvor u Rijeci, gde mu je određen jednomesečni pritvor, uznemirilo je meštane Sjeničaka i Korduna i izazvalo dodatni strah njihovih rođaka u izbeglištvu i dijaspori. Mnogi koji su planirali posetu rodnom kraju odustali su od puta.

2024 © - Vesti online