Ponedeljak 14.10.2013.
17:30
Beta

Sindikatima se ne sviđaju mere Vlade

Postoje bolji načini za uštedu u budžetu: Ljubisav Orbović
 

Orbović je na konferenciji za novinare rekao da će mera povećanja niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na deset odsto naročto pogoditi najugroženije, kao i penzionre, jer će prosečna potršačka korpa poskupeti za 450 dinara.

Oporezivanjem zaposelnih u javnom sektoru sa platom visom od 60.000, po njegovoj oceni, napraviće se velika nepravda, jer se time kažnavaju lekari, profesori, sudije, koji ionako imaju male plate, dok se s druge strane radi na tome da se mladi i školovani motivišu i vrate u zemlju.

"Te mere će dovesti i do sukoba zaposlenih u javnom i realnom sektoru. Tačno je da razlika ne treba da postoji, ali ona ne postoji zbog toga što su u javnom sektoru plate prevelike, nego što su u realnom sektoru izuzetno niske plate, i ovo će biti signal da plate mogu da idu još dole, pa će većina biti na minimalnim zaradama", objasnio je Orbović.

Presednik SSSS je ukazao da mere Vlade neće uticati na razvoj privrede. On je kritikovao i najavu da će se država ubuduće jeftine zaduživati jer je to, kako je ocenio "logično i ne treba za to donositi posebnu meru".

Govoreći o najavljenim izmenama Zakona o radu, Orbović je naglasio da će to dovesti do smanjenja prava zaposlenih jer je namera da se omogući lakše otpuštanje radnika.

"Posledica izmena Zakona o radu biće otpuštanje 50.000 do 100.000 radnika u narednih godinu do dve", upozorio je Orbović.

On je rekao da je najavljene ekonomske mere Vladi Srbije nametnuo Međunarodni monetarni fond (MMF) i dodao da "tamo gde je MMF ušao tamo cveće nije cvetalo".

Predstavnici sindikata obrazovanja, zdravstva, komunalnih delatnosti i uprave Srbije složili su se danas da bi rešenje ekonomskog problema trebalo tražiti u suzbijanju sive ekonomije, oporezivanju poslanika "od kojih neki primaju i po pet plata", kao i tajkuna, koji su, kako je navedeno u poslednjih 12 godina odneli iz države 50 milijardi dolara.

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo što prilikom donošenja novih mera Vlada nije razgovarala sa sindikatima i najavili su zajedničku akciju protiv tih mera, a jedna od mogućnosti je i organizovanje štrajkova.

2024 © - Vesti online