Ponedeljak 14.10.2013.
13:45
Telegraf

Stršljeni "ubice" stižu u Srbiju?!

Ovako izgleda kad vas izujedaju azijski stršljeni
 

Stručnjaci tvrde da ovaj insekt može da naraste do pet centimetara u dužinu i centimetar u visinu, a da mu je žaoka veličine šest milimetara. Međutim, iz Zavoda za bioinsekcitide kažu da je on u suštini dosta manji.

A ovako oni izgledaju
 

Stručnjaci ističu da je ovaj insekt jako opasan i da može ozbiljno da povredi čoveka, a da se njegov ubod poredi čak s “užarenim ekserom koji ulazi u telo”.


Pretpostavlja se da mu odgovara evropska klima i da zato može da se "doseli" u skoro svaku evropsku zemlju.

Navodno može da naraste do 5cm u dužinu i 1cm u visinu, a da mu je žaoka veličine 6mm
 

Ipak, biolog Ivan Aleksić smatra da stršljeni koji naseljavaju Daleki istok ne mogu preživeti u Srbiji i da nema opasnosti od njihove najezde.


Ubod stršljena u osnovi nije smrtonosan. Izuzetak čine ljudi koji su alergični, kao i kod uboda ili ugriza svih drugih insekata. Kod uboda u području usta i grla treba se svakako obratiti lekaru zbog opasnosti od oticanja. Da bi život bio ugrožen, bilo bi potrebno više od 500 intenzivnih stršljenovih uboda. Kako ubada samo oko 10% stršljenova jednog gnezda, ovaj broj se nikad ne dosiže.

Ipak, alergijske reakcije na ujede ovih insekata jako su opasne, čak i kada su u pitanju “obični stršljenovi”. Tako se već nekoliko puta ove godine dogodilo da je neko preminuo od ujeda stršljena.

2024 © - Vesti online