Utorak 15.10.2013.
08:00
zena.blic.rs

Koje cipele su najgore za vaše noge?

Foto: Ilustracija
 

CIPELE SA ŠTIKLOM

Foto: Ilustracija

Kada nosite cipele sa štiklom, cela vaša težina prebačena je na prednji deo tabana, što je veliki pritisak za stopalo. Takođe, javlja se i problem sa ravnotežom, kolena su savijena, što utiče i na kičmu i na noge.

Nošenje ovih cipela može izazvati: hipertenziju, uganuće zgloba, frakturu srednjeg dela stopala, neurom (benigni tumur nerava) i žuljeve.

CIPELE SA PLATFORMOM

Foto: Ilustracija

I kod ovih cipela pritisak na stopalo je veliki, ali štikle su bolje, jer imaju više uložaka koji štite prednji deo noge i smanjuju nagib.

Nošenje ovih cipela može dovesti do: hipertenzije, uganuća zglobova, frakture srednjeg dela stopala, neuroma i žuljeva.

ČIZME SA ŠTIKLOM

Foto: Ilustracija

Nošenje ovih čizama može izazvati iste probleme kao i nošenje cipela sa potpeticom. Preporučuje se da štikle ne budu duže od 5 centimetara.

Kod čizama je dobro to što materijal oko članaka pomaže pri održavanju stabilnosti. Nošenje ovih čizama može izazvati: hipertenziju i žuljeve.

Ako su štikle velike, imaćete iste probleme kao i sa običnim cipelama sa štiklom – hipertenziju, pritisak na prednjem delu stopala i manju kontrolu nad ravnotežom, ali pošto ovde materijal čizama ide uz nogu, problem sa ravnotežom biće manji. Nošenje ovih čizama može dovesti do: hipetenzije, uganuća zglobova, frakture srednjeg dela stopala, neuroma i žuljeva.


BALETANKE

Foto: Ilustracija

Cipele koje su previše ravne ne prate liniju stopala i nemaju dovoljno debele uloške koji su neophodni ženama sa ravnim tabanima. Ali baletanke su lagane i nagone mišiće da rade bolje.

Još jedna mana je što đon lako može biti proboden. Nošenje ovih cipela može izazvati: zapaljenja, bol u petama, istegnuće mišića.


KONVERS I SLIČNE PATIKE

Foto: Ilustracija

Ove patike imaju deblji đon nego baletanke pa imaju i deblje uloške. Veoma su elastične i udobne. Materijal je takav da štiti stopalo od spoljašnjih faktora.

Nošenje ovih patika može dovesti do: zapaljenja, bola u petama, istegnuća mišića i preloma izazvanih pritiskom.

PATIKE ZA TRČANJE

Foto: Ilustracija

Ni predebeli ulošci nisu dobri, jer može doći do prestanka komunikacije između mozga i stopala, što je bitno kako biste osetili tlo pod nogama.

Ove patike su idealne za aktivnosti kao što su trčanje, hodanje i džogiranje, ali ne i za planinarenje, plesanje i voženje bicikla. Nošenje ovih patika može dovesti do: hroničnih povreda izazvanih pritiskom, najčešće u oblasti pete.

GUMENE ČIZME

Foto: Ilustracija

Ove čizme su najčešće napravljene od lateksa ili nekog drugog debelog materijala koji ne dozvoljava nogama da dišu.

Nošenje ovih čizama može izazvati: smrad nogu, gljivična oboljenja, bolji razvoj bakterija, bradavice i plikove.

JAPANKE

Foto: Ilustracija

Japanke su uglavnom previše ravne, previše tanke i previše otvorene. Kada ih nosimo, stopalo je izloženo spoljašnjim faktorima, a pored toga, ne prate ni liniju stopala i nemaju uloške.

Kaiš koji prolazi imeđu palca i prsta do njega nije dobar za vaše prste, a kada vam palac viri van papuča, veće su šanse da ga povredite. Nošenje japanki može dovesti do: zapaljenja, bola u petama, preloma i spoljašnjih povreda.

2024 © - Vesti online