Ponedeljak 14.10.2013.
14:10
J. L. Petković - Vesti

"Beograd ponizio lojalne Gorance"

Sali Fehim, nosilac liste SDA za izbore na Kosmetu

On moli da Beograd još jednom razmisli kome je dao podršku i da dozvoli da "Goranci glasaju po svojoj savesti, a ne za one koji ih ucenjuju zaposlenjem".


Kako je moguće da je Srbija stala iza stranke koja se zalaže za nezavisnost Kosova?
- Goranci su lojalni građani države Srbije i izlazimo na izbore jer nas je naš premijer Ivica Dačić pozvao. Sve vreme se trudimo da održimo institucije Srbije u Gori, a stranka CDU se u programu koji je dostupan i na internetu zalaže za nezavisno Kosovo. Možda program svoje stranke nije čitao Adem Hodža koga je Vlada Srbije postavila za predsednika privremenog veća u našoj opštini, a koji je nosilac liste CDU za Goru. Verujem i da mu je Kancelarija za Kosovo i Metohiju dala podršku ne znajući za ovo, kao što mislim i da je ta podrška sređena rođačkom vezom, preko SPS-a.

Uvek isti broj glasača

Od 2000. godine do danas na izbore iz Gore izlazi uvek isti broj glasača, od 2.700 do 3.000. Podsetiću da nas je pre 13 godina bilo 15.000, a danas sveukupno samo 3.000. Dakle, mi sumnjamo da je reč o krađi i muvanju, i plašim se da bi takav scenario mogao da se ponovi i za ove izbore, ukoliko se nešto ne preduzme, kaže Fehim.

Da li vi tražite da država Srbija podrži vašu stranku?
- Sada su u Beogradu na vlasti SPS i SNS, a Gora nije za socijaliste. Većina nas, oko 70 odsto, ne podržava tu opciju. Svi znamo kako je CDU dobio podršku Beograda, ali ako ih podržava Vlada Srbije, iako se zalažu za nezavisno Kosovo, neka nam to javno kaže, i mi nećemo više da se borimo. Mi živimo u centru Albanije.


Kako to mislite?
- Pa, gde god se okrenemo su Albanci a u takvom okruženju mi se borimo za očuvanje srpskih institucija. A ako stav države Srbije nije onakav kako se nama na terenu prenosi, neka dozvole Gorancima da glasaju po svojoj savesti i neka stopiraju ucene. Kao nastavnik radim po planu i programu Republike Srbije, i sve što tražim u ime ljudi koji me podržavaju jeste da glasamo slobodno, bez pritisaka i ucena.
 

Balje odbio pomoć Srbije

Kada se dogodila tragedija u Restelici, i kada je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić želeo da pošalje novčanu pomoć, lider CDU Hamza Balje ga je odbio. Poručio mu je "da pogleda kartu Srbije i vidi gde se nalazi Restelica", i da oni imaju svog predsedika i svoju državu (aludirajući na Kosovo), objašnjava Fehim.

Kakav je odnos Beograda prema vama?
- Beograd nas zapošljava u zdravstvu, prosveti, brine o socijali i mi smo jako zahvalni. Gora je i opstala zahvaljujući pomoći Srbije. Lojalan sam građanin i ne želim da me neko ucenjuje radnim mestom ako ne glasam za određenu opciju. Kada je bilo bombardovanje Gora se stoprocentno odazvala na poziv za mobilizaciju iz Beograda. Tada se nije gledalo ko je podoban, a ko nije.


Kako Goranci "stoje" sa Albancima i Bošnjacima?
- Nas Gorance tretiraju kao cigaretu: popuše nas, pa nas bace. Sete nas se uoči izbora, a posle nas zaborave. Kada je reč o kosovskim institucijama, mi smo se od njih i pismeno odjavili, pa čekamo odgovor Brisela da znamo šta da radimo. Beograd je 500 km od Gore, a mi treba da ostanemo tamo da živimo.
Podsetiću da za 2.500 pljački, 60 bačenih eksplozivnih naprava i 13 ubistava, nijednog počinioca kosovska policija nije pronašla.

2024 © - Vesti online