Ponedeljak 14.10.2013.
12:44
Marija Šajkaš

Džezom opčinio Grinič Vilidž

Dimitrije Vasiljević

Gostima okupljenim u "Tenri" kulturnom centru u Njujorku, koji su usled interesovanja koje je premašilo kapacitet sale, bili smeštani i na fotelje izvučene iz obližnjih kancelarija ili su strpljivo stajali u uglovima, Dimitrije se prvo predstavio originalnom kompozicijom "Elipsdžs" koja je, spajajući naizgled kontrastne tonove dala ton čitavoj večeri.

Posle toga su se ređale nove kompozicije, kao i nekoliko svežih i originalnih aranžmana poznatih džez standarda "Sav bluz" ("All Blues") Majlsa Dejvisa,

U martu u Karnegi holu


Dimitrije će se njujorškoj, ali i svetskoj javnosti, ponovo predstaviti uskoro. Za nekoliko nedelja će zajedno sa svojim džez kvartetom nastupati u njujoškom klubu "Metropolitan Room", njegov solistički koncert u Karnegi holu je zakazan za mart 2014, a novi album pod nazivom "Metafora" ("Metaphor") se očekuje početkom sledeće godine.

"Epistrofa" ("Epistrophy") Telonijusa Monka i "Preludijum za poljubac" ("Prelude to a Kiss") Đuka Elingtona. "Ekspres ocean" ("Ocean Express"), jedina kompozicija za solo klavir sa Dimitrijevog prvog albuma "Put Silvana" ("The Path of Silvan") se takođe našla na repertoaru.

Kulminacija večeri je predstavljala široka, zanosna i na momente gotovo melanholična kompozicija "Daleko" ("Far"), koju je, kako nam je Dimitrije rekao, posvetio "svima onima koje volimo, a daleko su od nas".


Repertoar sačinjen od kompozicija u kojima se prepliće moderna interpretacija legendarnih džez standarda sa autorskim kompozicijama koje inspiraciju crpe iz svakodnevnog života ne treba da nas čudi.

Dimitrije je prve muzičke korake napravio u Beogradu, svirajući u više renomiranih džez sastava, da bi se, posle završenog Fakulteta muzičke umetnosti i značajnih uspeha na prestižnim evropskim festivalima uključujući "Motro Džez Festival" ("Montreux Jaž Festival") otisnuo u svet. Diplomirao je na najpoznatijem fakultetu za modernu muziku Berkli u Bostonu, a sada završava magistarske studije na Njujork Univerzitetu, gde ujedno i predaje džez klavir.


- Dimitrije je svirač svetskog ranga - rekao nam je posle koncerta Predrag Vasić, osnivač i dirigent Sinfonijskog orkestra Ujedinjenih nacija, pojasnivši kako je "jako teško držati pažnju solo instrumentom, a to je Dimitriju očigledno pošlo za rukom".
Vasić je potom dodao da je Dimitrije ne samo virtuoz na klaviru, nego i originalni stvaralac, i da je po zvuku i kvalitetu veoma sličan Kitu Džeretu.

2024 © - Vesti online