Nedelja 13.10.2013.
18:51
Beta

Kina i Tajvan spremni za pomirenje

Mogu li Kina i Tajvan da postanu "prijatelji"
 

Dosadašnjim pristupom "laka pitanja prvo , teška kasnije, prvo ekonomija posle politika" dve strane su potpisale 19 sporazuma poslednjih pet godina, ali rešavanje samo ekonomskih pitanja i ignorisanje političkih je neodrživa praksa, ocenjuje agencija.

Tajvan i Kina razdvojili su se tokom građanskog rata 1949. Dok je bilateralna trgovinska razmena procvetala poslednjih godina, Tajvan odbija kineske pozive na politički dijalog, strahujući da bi to moglo da utre put kineskoj kontroli nad ostrvom.

"Ako dve strane namerno izbegavaju da se suoče sa političkim sporovima to će sprečiti dalji razvoj odnosa", navodi se u analizi i ukazuje da je potrebno uložiti više napora da se ostvari napredak u rešavanju glavnih političkih razlika.

U okviru toga održan je mirovni forum između dve strane da pruži platformu za institute i akademske institucije da otpočnu nezvanični politički dijalog. Na dnevnom redu foruma su bila komplikovana i osetljiva pitanja političkih odnosa, spoljnih odnosa, vojne bezbednosti i mirovnog okvira.

Učesnici su predložili sastanke vođa iz Tajvana i iz kontinentalne Kine, vojne razmene, koordinacioni mehanizam za spoljne poslove i pojačanu saradnju na moru, ali se njihovi stavovi i dalje razlikuju oko nekih važnijih pitanja. Međutim, uspeh ovog foruma pokazuje da političke razlike više nisu tabu tema niti su toliko osetljivo pitanje, naglašava se u analizi.

Organizatori planiraju da održe drugi ovakav forum na Tajvanu iduće godine gde će da se razmotri da forum preraste u trajnu instituciju kao važnu platformu za rešavanje političkih teškoća između Tajvana i kontinentalne Kine i promovisanje mirnog razvoj odnosa. Dobar početak nezvaničnog političkog dijaloga mogao bi da predstavlja osnov za buduće zvanične političke pregovore, zaključuje se u analizi.

2024 © - Vesti online