Nedelja 13.10.2013.
10:03
Srna

"Nikolić je pogrešan čovek na pogrešnom mestu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
 

Antić je izjavio Srni da je bezuslovni prijem Hrvatske u EU, u vreme kada ona nije ispunila sve uslove koji su propisani poglavljima 22 i 23, ohrabrila nacionalističke snage na takve akcije. On je ocenio ironičnom činjenicu da je upravo Udbina, u kojoj su se desili najnoviji incidenti, donedavno od hrvatskih zvaničnika isticana kao primer tolerantne sredine.

"Državni vrh Hrvatske je nedavno baš iz Udbine poručio da može srpskom narodu da obezbedi ravnopravnost, a druga strana im je sada poručila da to nikada neće biti, pošto Srba više gotovo i nema u Hrvatskoj. Oni su nevidljiva manjina i postoje da bi neki rezervni pukovnik na mestu premijera jednom godišnje rekao nekom "Hristos se rodi", naglasio je Antić.

On je dodao da će mu ostati nejasno kako predstavnik Evropske komisije može da kaže da je pitanje korišćenja drugog jezika u jednoj zemlji pitanje njenih zakona, jer to uopšte nije problem u Hrvatskoj.

"Problem je sledeći - u Hrvatskoj sve nacionalne manjine imaju pravo na jezik, samo Srbi nemaju. Koliko god imali gađenje prema Srbima trebaju imati isti kriterijum kao prema ostalim. Treba da znaju da Srbi imaju ista prava kao Italijani i Mađari", poručio je Antić.

On je konstatovao da bi EU trebalo da brani ove vrednosti i da je upravo izostanak stava potvrdio da se radi o zajednici bez vrednosti, koja dobija sve što je potrebno za novac i kao takva ne može opstati.

Antić je naglasio da nema nikakva očekivanja od predstojećeg susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem u Beogradu, jer je, kako je rekao, predsednik Nikolić "pogrešan čovek na pogrešnom mestu".

"Da nije tako, Nikolić se ne bi trudio da otrči na proslavu prijema Hrvatske u EU u situaciji kada susedna Hrvatska nije ispunila Erdutski sporazum, kada je ukinula Ustavni zakon o nacionalnim manjinama, kada odbija da vrati 30.000 stanova sa srpskim stanarskim pravom i kada je priznala nezavisnost (samoproglašenog) Kosova", zaključio je Antić.

2024 © - Vesti online