Nedelja 13.10.2013.
10:48
dnevnik.hr

Vojnici sa "nadljudskom snagom": Američka vojska razvija Ajron Mena!

Ajron Men

Ovakvo Ajron Men odelo nazvano je Talos (Tactical Assault Light Operator Suit) i imaće tzv. eksoskeleton oklop na rukama i nogama koji će biti hidraulički pokretan.

Karl Borjes, naučni savetnik američke vojske rekao je kako će njihovo borbeno Ajron Men odelo, osim eksoskeletona i naprednih tehnologija, imati i integrisano oružje, ali još nije poznato na koji će način i koje oružje biti ugrađeno u njega.

Dodao je i kako vojna industrija ne može sama da razvija ovako složen oklop pa su zbog toga pozvali i privatne tehnološke kompanije i naučnike sa univerziteta da im pomognu u njegovom razvoju pa bi tako u dizajnu ovog oklopa trebalo da učestvuju naučnici sa instituta za tehnologiju Masačusets (MIT).

Na MIT-u trenutno razvijaju tzv. tekući oklop koji se, pod uticajem magnetnog polja ili električne energije može pretvoriti u čvrsti oklop.

"To zvuči upravo poput Ajron Mena", rekao je profesor s MIT-a Geret Mekinili, a iako nam se čini da su ovakve stvari deo neke malo dalje budućnosti, Amerikanci veruju da će njihovi vojnici već za tri godine koristiti Talos odela.

2024 © - Vesti online