Nedelja 13.10.2013.
11:04
b92.net

Srbi sedeli na granici osam sati, pa ih vratili nazad

Srpski turisti pošli na izlet, a dan proveli na granici
 

Rumunski službenici su im stavili i pečate u pasoš na kojima se nalazi znak da su nelegalno pokušali da uđu u tu zemlju, javlja B92.

Svi oni od imaju u pasošu znak koji, kako im je objašnjeno znači, da su na nelegalan način pokušali da uđu u Rumuniju.

Rumunski carinici prvo su im uzeli pasoše, da bi posle tri sata ušli u autobus i tražili potvrde da imaju 500 evra.

Kako jedna od putnica kaže za B92, carinicima su ponudili autorizaciju kartica, ali su oni to odbili.

"Većina nas je imala Visa kartice, vadili smo te iste kartice, pokazivali ih i rekli da urade autorizaciju kartice i provere da li mi imamo tih 500 evra. Oni su rekli da to ne može da se radi, da ne možemo da nastavimo dalje i da moramo da se vratimo", kaže ova putnica.

Druga putnica je ispričala da su rumunski carinici bili veoma neljubaznu.

"Porazboljevali smo se. Uđemo u autobus i hoćemo da popadamo u nesvest, izađemo oni nas teraju unutra kao stoku. Kao stoku su nas terali unutra. Znači ovo nisam imala u svom životu. Ovakvo iskustvo".

Nervozni putnici su potom pozvali naš konzulat koji takođe nije uspeo da im omogući ulazak u zemlju.

"Nakon toga i nakon intervencije naše strane konzulke, autobus je napustio granični prelaz i vratio se u 15.20. Sve vreme konzulka je bila na vezi sa mnom, generalnim konzulom, koji sam inače pokušavao kod pograničnih organa, odnosno kod šefa teritorijalne granične policije za Temišvar, da se autobusu omogući ulazak u Rumuniju. Nažalost, odgovor nije bio pozitivan i objašnjeno mi je da moraju da se pridržavaju nekih zakonskih naloga i jednostavno pravilnika", kaže Lazar Manojlović, generalni konzul Srbije u Temišvaru.

U rumunskoj ambasadi u Beogradu objašnjeno nam je da oni nisu ovlašćeni da daju izjave kada je reč o srpskim državljanima, ali i da nisu upoznati sa slučajem, navodi B92.

2024 © - Vesti online