Subota 12.10.2013.
12:50
B. Simonović - Vesti

Tražili blago, oskrnavili mrtve

Miljan Mandić (u sredini) sa saborcima
 


Ovih dana se priprema da ponovo presavije tabak i tuži grupu speleologa koji su letos, bez njenog znanja i saglasnosti, silazili u pećinu na Sinjavini u kojoj se odigrao zločin i oskrnavili zemne ostatke stradalnika.


Uprava policije Crne Gore je pre nekoliko dana saopštila da se "međunarodna ekipa speleologa", u kojoj je bio i jedan policijski inspektor iz Kolašina, amater-speleolog (u pitanju je, kako saznajemo, Radovan Šćepanović), spustila u pećinu, blizu katuna Ječmen do na Sinjavini. Tom prilikom je pronađeno nekoliko bombi, ostaci ljudskih kostiju i ličnih stvari. Tužilaštvo je pokrenulo istragu, a pretpostavlja se da su u pitanju posmrtni ostaci šestočlane četničke odmetničke grupe, koja je u toj pećini opkoljena i eksplozivom likvidirana 23. februara 1947. godine.

Spomen ploča pored ulaza u pećinu na Sinjavini
 


Mira Mandić, pak, tvrdi da u pitanju nije bila nikakva međunarodna ekipa speleologa već samozvani speleolozi - amateri koji su se u pećinu spuštali bez njenog znanja i odobrenja, odnosno bez saglasnosti i prisustva bilo koga od najbliže rodbine poginulih:


- Oni su u pećini tražili nešto drugo. Mislili su da je moj otac Miljan u pećini ostavio zlato, kaže Mira.

Mira Mandić

Mira Mandić tvrdi da se letos, na poziv pomenutog inspektora Šćepanovića, u Kolašinu sastala sa njim (bio je, kako veli, prisutan i izvesni Grujić), da joj je on kazao za pohod u pećinu i ustvrdio da nisu ništa našli i da više neće ulaziti u pećinu:


- Sada mi se čini da su oni već tada sve našli i da su me lagali. Kada sam im kazala da nemam para i da neću da oni traže kosti moga oca, obećali su mi da više neće ulaziti u pećinu, ali su me očigledno prevarili. Ponovo su ubili mrtve ljude u pećini. Ponovo povređuju duše dece i potomaka stradalih. Tužiću ih za duševne bolove, za ono što su radili od lobanje moga oca - preti Mandićka.

"Zaboravni" Kapičić

 

Mira iznova podseća da je glavni krivac, naredbodavac ovog zločina Jovo Kapičić od čijeg gonjenja takođe neće odustati ni ona ni rodbina ostalih pobijenih u toj pećini.
Oglasio se i Jovo Kapičić koji sad tvrdi da on nema veze za tim zločinom, za razliku od svedočenja u knjizi "Goli otoci Jova Kapičića":

 

"Negdje početkom 1947. godine iz Kolašina mi je stiglo pismo u kojem me

Kapičić: Nisam ja ubijao četnike već KNOJ

obavještavaju da je Mandićeva grupa na Vratlu, na Sinjavini, ubila pet vojnika KNOJ-a. Bio sam bijesan, pa sam istog trenutka krenuo prema Kolašinu".


Kapičić je tada ispričao da je pozvao odmetnike da se predaju, ali da su oni rekli da imaju dovoljno hrane i vode i da im ne mogu ništa.


"A, je li, pomislih: e viđećemo ko ne može! Kuriru sam naredio da od Titogradskog garnizona zatraži da pošalju tri stotine kilograma eksploziva, kako bih u vazduh digao cijelo brdo. Htio sam da ih raznesem. Kad su vojnici stigli i postavili eksploziv... Čulo se do Ivangrada (Berana)..."

2024 © - Vesti online