Nedelja 13.10.2013.
08:00
b92.net

Kraj za "Land Rover defender"

Odlazi u istoriji: "Defender" ustupa mesto savremenim i ekološkim terencima
 

Vest je preneo "Autonews" citirajući portparola kompanije koji je izjavio da se "defender" ukida iz "zakonskih razloga". On nije precizirao o čemu se radi, a pretpostavlja se da su u pitanju bezbednosne norme i ekološki standardi.

Jedan od razloga mogao bi da bude i slaba prodaja, s obzirom da je u prvih osam meseci 2013. u Evropi isporučeno samo 561 vozilo.
 

"Defender" će imati svog naslednika, ali će to biti potpuno drugačiji, savremen model, koji se očekuje u prodaji tek krajem ove decenije. S obzirom da je Land Rover još 2011. godine predstavio "DC100 Concept" koji je trebalo da posluži kao osnova za novi model, postavlja se pitanje zašto se toliko kasni.

Prema analitičarima, jedan od razloga je što Land Rover traži novo konstruktivno rešenje kako bi što više čeličnih materijala zamenio lakšim aluminijumom. Novi model bio bi baziran na platformi aktuelnog "Rendž Rovera", a moguće je i da će kompanija prekinuti dosadašnju tradiciju i premestiti proizvodnju u Indiju.

Od 1948. godine prodato je dva miliona "Land Rover defendera". Vozilo je steklo reputaciju jednog od najizdržljivijih terenaca, a koriste ga i razne javne službe, policijske i vojne snage u velikom broju država širom sveta.

2024 © - Vesti online