Subota 12.10.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti

Alijin gorila ruši laži o Sarajevu

Ko je ispalio granate: Markale u Sarajevu

Izetbegovićev telohranitelj u Hagu će se pojaviti pod zaštitnim merama kao Svedok C, a Davinić će svedočiti, iako je avgusta prošle godine to odbio.


Koliko je bivši predsednik Republike Srpske uveren u njihova svedočenja govori i podatak da se Karadžić istovremeno odrekao 32 druga svedoka koje je planirao da pozove u vezi s optužbama za događaje u Sarajevu.


U pisanom zahtevu Tribunalu, Karadžić je naveo da je Prvoslav Davinić više nego relevantan svedok o dođajima u Sarajevu, pošto je od 1991. do 1995. godine u Njujorku bio na čelu Centra za pitanja razoružavanja UN.


"Davinić će svedočiti o informacijama koje je dobijao u sedištu UN, a koje bacaju sumnju na tvrdnju da su bosanski Srbi bili odgovorni za granatiranje pijace Markale 28. avgusta 1995. Takođe, Davinić će svedočiti i o svom razgovoru sa Karadžićem kada mu je ovaj tvrdio da Vojska RS nije ispalila te granate", stoji u podnesku Karadžića koji je prihvatilo Sudsko veće.
 

Za javnost će svakako mnogo interesantnije biti svedočenje zaštićenog Svedoka C, koji je tokom rata bio član tima za obezbeđenje Alije Izetbegovića, a po funkciji je bio prisutan na većini sastanaka i razgovora koje je bivši predsednik BiH vodio kako sa međunarodnim predstavnicima, tako i sa najbližim saradnicima.

Razlozi

U obrazloženju zahteva da mu se dopusti ispitivanje dva nova svedoka, Karadžić je naveo da je Davinić avgusta 2012. godine odbio da ga saslušaju njegovi pravni savetnici pošto se u to vreme u Srbiji vodio postupak protiv njega.
S druge strane, Karadžić priznaje da je sve do početka ove godine Svedok C bio nepoznat njegovom timu odbrane, a izjava od njega je uzeta tek u avgustu.


Ovaj svedok će posvedočiti o planovima Izetbegovića i njegovih saradnika da se povodom navodnog granatiranja Markala "na svaki način osigura krivica bosanskih Srba" za ovaj događaj, a u cilju postizanja "međunarodne intervencije".


"Muslimani su ovaj cilj postigli namernim otvaranjem vatre iz civilnih područja i bolnica kako bi isprovocirali uzvratnu vatru, ali i ispaljivanjem granata iz onih delova Sarajeva odakle bi se za taj incident posle optužili Srbi. To je dogovoreno na sastanku kome je prisustvovao i Svedok C. Otuda je dokazna vrednost ovog svedoka visoka. On je zauzimao jedinstveni položaj koji mu je omogućavao direktan, insajderski pristup najvišim nivoima bosanske vlade", objasnio je Karadžić, a Pretresno veće prihvatilo.

2024 © - Vesti online