Subota 12.10.2013.
00:06
RTS

Čekamo ruske avione, raketne sisteme i radare

Sve se zna, osim ko će da plati i koliko će da košta zamena lovaca bombardera "mig 21" savremenijim "migovima 29"
 

Da o nebu Srbije brine par "migova 29", javnost Srbije uverila se na nedavno održanoj vežbi "Grom", koja je održana na batajničkom aerodromu. Kako objašnjavaju avijatičari, to će "razmrdati" posade ovih letelica, i pilote viđene da lete na ruskim "migovima".

Pitanje jačanja krila postaje sve bitnije, jer bi zbog zastarelosti tehnike i isteka resursa avionima sledeća godina mogla da bude izuzetno kritična za domaću avijaciju. Niko, međutim, još nema odgovor kolika će biti cena ovih letelica.

U Ministarstvu odbrane kažu da razgovori sa Rusima o ovim pitanjima još nisu završeni. Na stolu nisu samo "migovi 29 M2", već je reč o mnogo širem aranžmanu, čije preciziranje zahteva duže vreme.

Eksperti u "Momi"

Sastavni deo aranžmana sa Rusima jeste i modernizacija Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" u Batajnici, koji bi trebalo da dobije sertifikat za remontovanje ruskih aviona. U tom cilju "Momu" je posetio i ekspertski tim ruskog Ministarstva odbrane, koji je sa našim vlastima dogovarao detalje posla.

"Reč je i o raketnim sistemima i savremenim radarima. Cilj nam je da ovim poslom omogućimo efikasniju odbranu nacionalnog, ali i međunarodnog vazdušnog prostora", kažu u Ministarstvu.

Osim nabavke aviona sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane biće reči i o nabavci savremenih radara za sistem PVO.

Uspeh ovog posla otvoriće vrata drugoj fazi pregovora, tokom koje će na stolu biti i pojačanje naše vojske ruskim PVO sistemima "S-300" i "pancir".

Opcija koja se sve češće pominje u vojnim krugovima je i da bi centralna stvar dogovora sa Rusima, umesto aviona, trebalo da bude nabavka raketnog sistema.

Sastavni deo završnih razgovora o kupovini aviona biće i pitanje obuke srpskih oficira u Rusiji. Poslednja generacija naših pilota prošla je obuku za letenje na "mig 29" još 1997. godine.

2024 © - Vesti online