Subota 12.10.2013.
02:20
RTS

Zombiji uskoro na Trgu!

Bez panike! Samo će malo prošatati... u okviru FSFF-a (Foto: Ilustracija)
 

Bez panike, u pitanju je samo najava za Festival srpskog filma fantastike (FSFF), koji će se održavati od 16. do 19. oktobra u Domu omladine Beograda, sa najnovijim ostvarenjima u žanru fantastike i horora iz Srbije i celog sveta.

U domaćoj takmičarskoj selekciji osmog FSFF-a, za nagradu Koskar nadmetaće se 20 filmova, u kategorijama najbolji film, najbolja filmska priča, vizuelni efekti, specijalno dostignuće i najbolji film po oceni publike.

Zombi šetnja

Interesantan prateći program se podrazumeva. Prateći program čini karneval ljudi maskiranih u zombije, kakav je uobičajen na festivalima fantastike u svetu, a kod nas će se ove godine održati drugi put, pod nazivom "Zombi šetnja". Oko 200 "zombija" će se 19. oktobra, od 17 sati, prošetati od Trga republike do Doma omladine, a za njihovo šminkanje će se pobrinuti tim naših najboljih šminkera, predvođenih Miroslavom Lakobrijom.

Za Koskara za najbolji film sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije, nadmetaće se sedam filmova. Žiri će raditi u sastavu: Dejan Nikolaj Kraljačić, scenarista i režiser (Kanada - Srbija), Milan Todorović, producent i režiser (Srbija), i Aleksa Gajić, strip-crtač i animator (Srbija).


Za nagradu Piramida, na osnovu festivalskog konkursa za tzv. Found footage filmove, takmiče se četiri filma.

U of-selekciji "Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike", kojom FSFF ukazuje na zaboravljene ili malo poznate filmove, biće prikazana dva kratka igrana ostvarenja scenariste i režisera Nikolaja Kraljačića - Knjiga uspomena (1996) i Proba (1997).

U holu ispred Velike dvorane Doma omladine moći će da se pogledaju skulpture Arpada Slancika i scenografski radovi Stevana Aleksića.

Pored domaćih izdanja, publika će moći da vidi i ostvarenja iz ove oblasti iz SAD, Kanade, Brazila, Rusije, Italije, Španije, Irske i Norveške.

Cena ulaznice za FSFF je 150 dinara, osim poslednjeg dana kada je ulaz besplatan.
 

Promovisanje paralelne kinematografije

Festival nastoji da predstavi, promoviše i ukaže na postojanje potpuno paralelne srpske kinematografije, nastale u gotovo bezbudžetnim okolnostima, ali korišćenjem najsavremenijih tehnologija.
Za osam godina postojanja, FSFF je pokrenuo scenu koja godišnje proizvede i do 40 kratkometražnih i srednjometražnih ostvarenja.

2024 © - Vesti online