Petak 11.10.2013.
19:34
Vestionline

Krvavi festival na Tajlandu

Oni koji su imali prilike da uživo vide ove prizore kažu da su spektakularni... i izuzetno krvavi. Tokom procesije učesnici, kineski taoisti, prikazuju izuzetnu mentalnu snagu dok se sakate - bušeći rupe po obrazima i gurajući u njih različite predmete.

Direktor turističke organizacije Tajlanda kaže da se veruje da čist čovek može da hoda po vatri, a da se ne opeče. Isto je i sa ovim ritualom.

Stotine ljudi, skoro svi obučeni u belo, u redu su čekali da odaju počast i prime blagoslov. U celoj predstavi učestvuju i medijumi, uglavnom muškarci koji su se tokom devet lunarnih meseci po kineskom kalendaru uzdržavali od mesa. Veruju da su ih zaposeli duhovi, koje simbolizuju razni predmetio što se guraju kroz obraze. Cilj je da se oblast očisti od zlih duhova i donese sreća zajednici.

Vegetarijanski estival slvai kineske bogove, a veruje se da je nastao 1825. godine u Puketu, na kome živi znatan broj Kineza. Tokom festivala, vernici se uzdržavaju od poroka i jedu isključivo vegetarijansku hranu. Trudnicama je zabranjeno da na bilo koji način učestvuju u festivalu jer se smatraju "nečistim".

 

Ritual pročišćenja, ili našim rečnikom sakaćenja, svake godine privuče oko 100.000 ljudi, uglavnom Tajlanđana iz obližnjih provincija i drugih Azijata. Međutim, sve je više Rusa i Australijanaca koji dolaze da gledaju ovaj neobičan verski događaj. Tih dana na Puketu se potroši oko 19 miliona dolara.

2024 © - Vesti online