Petak 11.10.2013.
23:36
Beta

"NATO otvoren za region. Hrvatska će pomoći"

Rasmusen: Hrvatska je mnogo bitna

"Evroatlantske integracije su put napred. Uveren sam da Hrvatska može imati važnu ulogu u pružanju pomoći ostalima u regionu da idu dalje s neophodnim reformama. Vrata NATO ostaju otvorena. Ali, zemlje koje teže članstvu moraju da učine potrebne napore i neophodne reforme da bi prošle kroz ta vrata", rekao je Rasmusen nakon sastanka sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

Rasmusen je kazao da je Hrvatska dala veliki doprinos NATO-u i da ima važnu ulogu u operacijama tog vojnog saveza.

"Hrvatska ima važnu ulogu u izgradnji saradnje i dijaloga sa regionom Zapadnog Balkana", dodao je Rasmusen posle susreta sa predsednikom hrvatskog  parlamenta Josipom Lekom.

Rasmusen je zahvalio hrvatskim zvaničnicima zbog podrške Hrvatske mirovnim operacijama NATO u Avganistanu i na Kosovu.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović koji je takođe razgovarao sa Rasmusenom, istakao je važnost NATO za širenje demokratskih vrednosti.

"Hrvatska kao članica Saveza, zajedno s partnerima, kreira politike važne za osiguranje mira u svetu", rekao je Josipović.

Na četvorodnevnom zasedanju skupštine NATO u Dubrovniku, koje traje do 14. oktobra, učestvuje oko 300 parlamentaraca iz zemalja članica i partnerskih država, uključujući i delegaciju Skupštine Srbije. 

2024 © - Vesti online