Petak 11.10.2013.
18:05
Beta

"Brisel postao strašilo za ptice"

Zašto se države plaše Evropskom unijom: Žak Delor
 

Francuski političar je u intervjuu radiju Frans enter upozorio na "zamku" koju predstavlja revidiranje evropskih ugovora zbog Velike Britanije.

"Lakše je kad treba preneti neki tekst o kojem je odlučio Evropski savet i reći: 'to je Brisel', kazao je Delor.

On smatra da je Evropa "postala neka vrsta strašila za ptice, a vlade ne rade ništa da bi to promenile".

"Odluke donose šefovi država i vlada, ne Komisija. Komisija samo primenjuje" odluke 28-osmorice, istakao je Delor.

Žak Delor koji je bio predsednik Evropske komisije između 1985. i 1995. godine, takođe je izrazio žaljenje zbog "malešnog" budžeta EU za 2014-2020. "To je najveće razočaranje koje sam doživeo", rekao je on. Zalažući se za štednju, stabilnost i oporavak Evrope, Delor kaže da bi to bila "potpuno genijalna politička ideja da su je vlade dobro shvatile".

"Evropa me je razočarala kao i građane, ali ta lepa ideja, možda jedina važna ideja 20. i 21. veka, kada se dobro ne održava, preti čak da umre", upozorio je Delor.

Kad je reč o Velikoj Britaniji i njenom daljem ostanku u EU, Delor je rekao da je na toj zemlji da izabere. "Ali, jedna stvar koja nije moguća, jeste da primora nas (ostale članice EU) da revidiramo ugovore. To je zamka u koju ćemo verovatno upasti".

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će organizovati referendum o daljem članstvu zemlje u EU ako bude reizabran 2015. godine.

2024 © - Vesti online