Petak 11.10.2013.
10:50
Srna

"Srpska se ne odriče svojih prava"

Želimo pozitivan izveštaj EU, ali nećemo se odricati prava: Milorad Dodik
 

Dodik je rekao da Srpska nema razloga da žali zbog izostajanja 47 miliona evra IPA sredstava, jer i inače ne bi bilo dogovora o njihovoj realizaciji, s obzirom da se preko njih želi uticati na podršku formiranju novih institucija na nivou BiH.

"Naravno da želimo pozitivan izveštaj, ali on ne može da bude skup činjenica koje idu na to da se Republika Srpska treba odricati prava", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da EU ima pravo na mere protiv BiH, ali da nema pravo da se meša u njene unutrašnje stvari i da je protiv predloga da se EU pozove da silom nameće rešenje. Dodik, koji je i lider SNSD-a, naglasio je da se ne slaže sa izjavom predsednika SDS-a Mladena Bosića, koji je izrazio očekivanje da će EU pritisnuti domaće lidere da se dogovore, ocenivši to neprihvatljivim.

"Danas se videlo da su stranke iz Federacije BiH najčešće prizivale EU, i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je rekao da je sada to na komesaru za proširenje Štefanu Fileu, ali uopšte nije na njemu", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a smatra da realno prostora za promenu Ustava BiH ima do maja naredne godine kada se predaju kandidature za izbore.

"Ako sprovedemo odluku u predmetu `Sejdić i Finci` dobijamo status kandidata, koji danas imaju Srbija i Crna Gora, ali i Makedonija i to još od 2005. godine. Hrvatska je u EU, pa šta se tamo bolje dešava?", upitao je Dodik.

2024 © - Vesti online