Subota 12.10.2013.
01:41
Lj. Ivanović - Vesti

Umorni piloti opasni po život

Umoran pilot - pospan pilot... pa gledajte šta dalje
 

Novi zakon ujednačiće standarde širom Evrope, pa će tako pripravna dužnost pilota trajati 16 sati, dok su pilotska udruženja tražila da granica ne prelazi deset sati, jer u suprotnom nastaje ogroman rizik od zamora.


Komesar za saobraćaj Siim Kalas, koji stoji iza propisa, nazvao je glasanje "pobedom zdravog razuma" i da će na taj način, zapravo, povećati bezbednost letenja. Zakon, inače, ne bi prošao da za njega nisu glasali i socijaldemokrate koji su rekli da je postignut kompromis između zahteva Evropske komisije od 22 sata dužnosti i 10 sati što su tražili piloti.
 

Ubitačna nesanica

Odluka EASA omogućava da pilot leti i sleće, iako kompanija zna da je pre toga bio budan 22 sata. Noćno letenje produženo je čak do 12 sati, iako nauka kaže do 10 sati maksimum, bez pauze. Kompanijama je dato pravo da angažuju posade nedeljama u nizu, s početkom rada u ranu zoru, što prekida prirodni ciklus spavanja i ugrožava i pilote i putnike.

"Mi smo obezbedili da nijedan član posade ne bude na letačkoj dužnosti ukoliko je prethodno 18 sati bio budan" saopštili su s levice Evropskog parlamenta.


Najvatreniji protivnici ovog zakona bili su iz poslaničke grupe Zelenih koji su istakli da je produženje broja radnih sati direktan uzrok grešaka i da predstavlja opasanost po živote putnika i samih članova posada.


Evropska kokpit asocijacija, koja okuplja skoro 40.000 pilota je takođe kritična.


- Evropski parlament je glasao za akt koji je suprotan javnom interesu građana - rekao je Niko Vorbah, čelnik pilotske asocijacije.


Štaviše, Evropska komisija se svesno odlučila da ignoriše naučnike koji su godinama istraživali problem zamora posada, što dodatno pojačava sumnju da su se evropski parlamentarci zapravo stavili u zaštitu kompanija i bezglavog jurcanja za profitom.
Propis koji je Evropski parlament usvojio sada mora da usvoje i zemlje članice EP-a, s obzirom na to da se radi o vazduhoplovnoj regulativi svake države posebno.


I u Srbiji kažu da produžavanje maksimalnog broja sati koje pilot sme da provede za komandom aviona, odnosno na dužnosti, direktno u opasnost dovodi živote putnika.
 

Uvek okrive posade

Kada komisija za ispitivanje udesa finalno utvrdi da je osnovni krivac za udes radni zamor posade, po pravilu u medijima nema prozivanja nijedne od pomenutih institucija koje su to dopustile, nema ni poziva na odgovornost.
Obično se okrive avio-posade koje evidentno nesvesne radnog premora svoju profesionalnost prilagođavaju važećim, u ovom slučaju vrlo lošim propisima.

- Svaki peti avionski udes rezultat je greške posade koja je izazvana radnim zamorom. To pokazuju svi izveštaji posle avionskih nesreća. Dakle, ako se godišnje u proseku dogodi 10 avio-udesa u kojima ljudi ginu, bar dva aviona su pala jer su piloti bili premoreni - kaže za "Vesti" Predrag Radosavljević, kapetan u Jatu i predsednik Udruženja linijskih pilota.


Pune dve godine je Evropska agencija za bezbednost u aviosaobraćaju (EASA) procenjivala da li da donese pravilnik u korist avio-kompanija ili letača, odnosno putnika i za to vreme urađene su tri naučne studije koje je sama EASA naručila, a u kojima su učestvovali lekari i psiholozi. Svaka od tih studija pokazala je da predlog prema kojem bi piloti bili obavezni na duži rad direktno dovodi putnike u opasnost.


- Ipak, jak lobi aviokompanija u Evropskom parlamentu i EASA uspeo je da izdejstvuje odluku po njihovoj meri. Znate, priča o zamoru pilota kao o nečem imaginarnom ljude uglavnom ne interesuje. Sve dok se ne dogodi udes! Tek-tada se zapitaju zbog čega je neko nateran da iznuren sedne u kokpit, ali onda je kasno za one u avionu, a to može biti bilo ko od nas - dodaje Radosavljević.


- Da je pilot svestan da će napraviti fatalnu grešku ne bi ni ulazio u avion. Ovako, propisima se takve greške stimulišu, umesto da se minimizuju - napominje kapetan Radosavljević i ističe da problem premorenih pilota nije nešto što se događa nekom drugom, već nešto što može da se desi bilo kome od nas.
 

Zbog zarade teraju u smrt

Statistika pokazuje da je najveći broj avionskih nesreća uzorkovano takozvanim "ljudskim faktorom" te je sama Evropska komisija, odnosno EASA, naložila medicinskim stručnjacima da izrade studiju koja će utvrditi šta je to što prelomno utiče na greške pilota. Ispostavilo se da 15 do 20 odsto fatalnih avio-udesa kao jedan od uzroka ima zamor pilota. Svaki peti avion pao je jer je, između ostalog, kapetan bio premoren, a on je u tom stanju bio jer je poslodavac - aviokompanija, zbog želje za što većom zaradom, pravila planove letenja u kojima se nije vodilo računa o pilotima.

2024 © - Vesti online