Četvrtak 10.10.2013.
21:30
Beta

Kosovska opozicija protiv Dačićevog dolaska

Premijer Srbije Ivica Dačić nepoželjan na Kosovu
 

Šef poslaničke grupe i generalni sekretar DSK, Ismet Bećiri je rekao da treba da postoje procedure na koji način zvaničnici Srbije mogu da posete Kosovo i da se u suprotnom ne može poreći činjenica da se gazi suverenitet Kosova.

"Ne možemo reći da se ne gazi suverenitet. Prvo Dačić dolazi u osetljivoj fazi kada se održavaju izbori na Kosovu i njegove izjave su veoma jasne. Mi nismo protiv dijaloga, ali ne i za bilo koji dijalog koji oni koriste za svoje potrebe. Naše institucije treba da brinu o tome", rekao je on.

Kako je naveo, DSK ne veruje srpskim zvaničnicima, jer posete koriste za političke izjave.

"Dačićeva poseta ne može se tretirati drugačije nego kao politička poseta koja ima politički uticaj", rekao je Bećiri, a prenosi RT Kosova.

I šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je rekao da poseta Dačića Kosovu dokazuje da se Kosovo stavlja pod kontrolu Srbije.

"Pregovarčki proces koji je kulminirao sporazumom od 19. aprila je učinio institucionalnim i legalnim faktorom Srbiju na Kosovu, ili je legalizovao Srbiju unutar Kosova. Dolazak srpskih lidera tokom izborne kampanje na Kosovu pokazuje da se ovde takmiči Srbija i to predstavlja direktno dovođenje u pitanje postojanje suverene države", rekao je Imeri.

2024 © - Vesti online