Četvrtak 10.10.2013.
18:31
jutarnji.hr

UN krive za smrt 700.000 ljudi!

Kolera se pojavila u Mireibalasu dolaskom mirovnih jedinica UN-a iz Nepala: Tada je tamo harala genetski slična vrsta kolere od koje je do sada umrlo oko 700.000 Haićana
 

Mirovnjaci koji su stigli iz Nepala bili su smešteni u kampu blizu Mirebalaisa, pored najvećeg izvora pitke vode. Pet dana nakon njihovog dolaska, od kolere je preminuo Haićanin koji je živeo nizvodno od kampa, a samo mesec dana kasnije kolera se proširila na sve delove Haitija.

Kada je Institut za pravdu tražio odštetu od Ujedinjenih nacija, odgovor u kome se UN poziva na imunitet je stigao tek 15 meseci kasnije. Tužba je prosleđena saveznom sudu u Menhetnu, međutim, strahuje se da tužba protiv UN-a neće proći.

Kolera, koja na Haitiju nije bila prisutna vekovima, sada se proširila na Venecuelu, Kubu i Dominikansku Republiku i na ovom području usmrtila 8.500 ljudi.

Iako su Ujedinjene nacije uložile čitavo bogatstvo za iskorenjivanje kolere, nisu pokazale volju da se nagode sa preživelim žrtvama, koje za vreme epidemije nisu imale pristup bolnicama, a ni sredstva kojima bi sahranile svoje najbliže.

2024 © - Vesti online