Četvrtak 10.10.2013.
12:24
Beta

Milanović: Ćirilica se mora poštovati, nemamo izbora

Ćirilica ostaje na ustanovama u Vukovaru: Zoran Milanović
 

"Žao mi je ako nekome smeta da se drugo pismo koristi na javnim zgradama, ali mi tu nemamo izbora. Ni nažalost, ni na sreću, to tako mora funkcionisati", rekao je Milanović na početku sednice vlade u Zagrebu, naglasivši da je Hrvatska pravna država na svakom delu svoje teritorije.

Kako prenosi Večerenji list u onlajn izdanju, Milanović je ponovio da je spreman na razgovor, ali da se ništa bitno ne može promeniti.

"Možemo ljudski razgovarati, ali s ljudima iz Vukovara, a ne s onima koji dolaze 'izvana'", kazao je premijer i dodao da mogu razgovarati, ali "zakon je zakon".

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da vlada ne podržava predlog trećine poslanika Sabora da se odloži postavljanje dvojezičnih natpisa na javne institucije u Vukovaru do sledećeg popisa stanovništva. Bauk je objasnio da Hrvatska to ne može da prihvati zbog odredbi Zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i međunarodnih povelja o zaštiti manjina i njihovih jezika.

Hrvatska je 2004. sklopila nekoliko bilateralnih sporazuma kojima se obavezala na zaštitu manjina, među ostalim i sa Srbijom i Crnom Gorom, a Vukovar je svojim statutom to pravo propisao srpskoj nacionalnoj manjini u julu 2009, podsetio je Bauk.

Dodao je i da je u poslednjem izveštaju o monitoringu EU, Evropska komisija pozdravila napore za ravnopravnu primenu ćirilice u Vukovaru i da vlada smatra da je predlog trećine poslanika protivan Ustavu i drugim zakonima, konvencijama i sporazumima.

Bauk je naglasio da je ustavna uloga vlade sprovođenje zakona koje Sabor donese i da nema odlaganja primene dvojezičnosti koja manjini u Vukovaru omogućava očuvanje vlastite kulture i identiteta, u skladu sa duhom tolerancije.

2020 © - Vesti online