Petak 11.10.2013.
02:30
Vesti

Na utakmicu sa familijom o troššku građana

Toni Abot

Prema detaljima koje objavlje ABC Njuz, i ministri u Novom Južnom Velsu vratili su oko 2.500 dolara privatnih trošškova za koje su pogreššno naplatili, po džepu poreskih obveznika. U prvoj polovini 2013, u ovdaššnjoj vladi ukupno pet ministara, kao i član osoblja ššestog, naplatili su novac koji im ne pripada.
 

Strožža kontrola

 

"Australijen" podseća da na potrebu strožže kontrole u ovoj oblasti, "a posebno kada je reč o Toniju Abotu". Australijski dnevnik objaššnjava i zaššto je na tapet stavio prvog ministra.
 

"Toni Abot je priznao da je od novca poreskih obveznika naplaćivao trošškove poseta nizu sportskih događaja. On je, takođe naplatio hiljade dolara kako bi članove familije odveo na veliko finale u fudbalu, konjske trke i muzički festival u Tamvortu".

Na spisku se nalazi i bivšši ministar finansija Greg Pirs koji je vratio 969 dolara poššto je priznao da njegovo putovanje u Kanberu nije bilo služžbeno. Pomoćnik premijera Endrju Stoner tri puta je vraćao novac koji je dobio za račun za piće i druge predmete uzete iz hotelskog mini-bara. Jedan od računa iznosio je 252 dolara.


Ministar trezora vratio je 400 dolara za hotelsku sobu u Los Anđelesu, dok je ministar lokalne uprave Don Pejdž vratio 442 dolara utroššenih za avionsku kartu svoje supruge. Nisu samo ministri u vladi uplaćivali nazad novac. I laburistički član Parlamenta NSW Ana Votson otplatila je proššle godine oko 3.000 dolara uzetih na račun putnih trošškova.


Deo ministara brani svoje postupke. Tako predstavnik Endrju Stonera kažže da on nije bio u stanju da razdvoji račune za piće od računa za smešštaj, pa je posle otplatio čitav iznos.
 

Ali, član Parlamenta iz Zelenih Džon Keji kažže da to nije dovoljno.


- Građani Novog Južžnog Velsa svojim političarima daju pare da rade svoj posao. Nama su potrebni standardi političkog ponaššanja koji sprečavaju ljude da uzimaju pare na koje nemaju pravo, kao i da budu uhvaćeni kada vraćaju novac.
 

U međuvremenu, sa federalnog nivoa saznalo se da nisu samo koalicioni političari imali praksu da naplaćuju privatne putne trošškove. Tako je obelodanjeno da je bivšši ministar trezora Vejn Svon potroššio iz kase poreskih obveznika višše od 12.000 dolara da bi sa kćerkom putovao specijalnim avionom i prisustvovao velikom finalu fudbalske lige, u vreme kada je 2010. vršišo dužžnost prvog ministra. Sledećeg dana, on i njegov savetnik odleteli su avionom vojnog vaduhoplovstva iz Brizbejna u Sidnej.

Abot: Oprezno pri naplati trošškova

 

Ove nedelje Toni Abot nije popustio pozivima da se pošoštre pravila o pravima članova Parlamenta.


- Nije važžno kakva su pravila, na margini će uvek biti neslaganja. Ono ššto naglššavam jeste da ljudi treba da budu pažžljivi i oprezni pri naplati trošškova. Ukoliko postoji ikakva sumnja, oni treba da je otklone u korist poreskog obveznika, i to je tačno ono ššto sam uradio.

Godinu dana kasnije, Toni Abot je naplatio 1.700 dolara za prisustvo velikom fudbalskom finalu, gde je bio sa ćlanovima familije, kao i oko 2.450 dolara da, takođe s familijom, prisustvuje utakmici naredne godine.

On je, takođe, naplatio 2.730 dolara trošškova za put na konjske trke Melburn kup 2010, opet sa članovima familije, kao i 2.495 dolara za put na Derbi dej 2012, takođe s porodicom. Čarter-let na Kantri muzički festival u Tamvortu gde je prvi ministar bio 2012. sa jednom od svojih kćerki, koštao je 8.800 dolara.
 

Ogorčenje zbog naplate trošškova prvi je skandal s kojim se Abotova vlada suočila. Bivšši prvi ministar Džon Hauard izgubio je tri ministra u svom prvom mandatu zbog slično naplaćivanih putnih trošškova.

 

Putovao prema propisima

 

Vejn Svon tvrdi da je njegovo putovanja "u potpunosti u skladu s uputstvima".


- Bio sam pozvan kao vrššilac dužžnosti prvog ministra. Decenijama, prvi ministar je viđen na oba velika finala. Obaveza je, kada ste prvi ministar ili vrššilac dužžnosti da zbog bezbednosti putujete na način kako sam ja to učinio.


On ističe da je "razlika kao nebo i zemlja" između njegovih putnih trošškova i trošškova ostalih članova Parlamenta koji su ovih dana obelodanjeni. U specijalnom avionu bilo je ššest osoba, uključujući Svona i njegovu kćerku Erin, na letu 2. oktobra u Melburn, na veliko finale izmešu Kolingvuda i Sent Kilde. Let je košštao 12.136 dolara. Sutradan, Svon je otputovao u Sidnej sa jošš tri osobe da odgleda veliko finale u ragbiju. Iste noći, sa dodatnim putnikom, odleteo je u Brizbejn. Put je košštao 5.576 dolara.

 

2024 © - Vesti online