Sreda 09.10.2013.
20:45
Srna

"Gasprom" ulaže 1,7 milijardi evra u izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju

Postrojenja gasa u Banatskom dvoru (Foto-arhiva)
 

"Gasprom" i "Srbijagas" nastavljaju razgovore o mehanizmu finansiranja projekta, a ponuda neće izmeniti ranije dogovore i Akcioni plan koji je već na snazi, navodi se u saopštenju. Prema Akcionom planu, početak izgradnje gasovoda "Južni tok" u Srbiji planiran je za januar 2014. godine, dok je završetak radova i početak isporuke gasa za Srbiju planiran za 2016. godinu.

Prema navodima "Gasprom eksporta", nacrt budžeta preduzeća "Južni tok Srbija", zajedničkog preduzeća "Gasrpoma" i "Srbijagasa", koje je zaduženo za realizaciju projekta gasovoda "Južni tok" u Srbiji, za 2013. godinu predviđa rashode od 115 miliona evra.

"Gasprom", kao većinski vlasnik firme "Južni tok Srbija", odlučio je da sedište kompanije bude u Švajcarskoj, kako bi osigurao investicione garancije, i zbog uslova koje švajcarski pravni sistem nudi. U informaciji o "Južnom toku" se navodi i da će taj projekat biti glavni izvor ulaganja u Srbiji.

"Studija izvodljivosti je utvrdila da će realizacija projekta na srpskoj teritoriji privući investicije od oko 1,5 milijardi evra i stvoriti oko 2.200 novih radnih mesta. Generalno, ovo će poboljšati perspektivu srpske industrije", naveo je "Gasprom eksport".

Konačna trasa podvodnog dela "Južnog toka" predviđa četiri kraka koja vode do bugarske obale i dalji transport gasa posredstvom zemnog gasovoda kroz Srbiju, Mađarsku i Sloveniju do severne Italije, sa krakovima koji se odvajaju sa teritorije Srbije do Hrvatske i Republike Srpske.

2024 © - Vesti online