Sreda 09.10.2013.
16:20
Beta

Joksimović (SNS): Poslanici DS su diletanti

U Skupštini ništa novo, uvrede na sve strane
 

"Neverovatno da slušamo analize potrebe usvajanja tog amandmana. To je diletantizam prvog reda. Zaista sam fascinirana poslanicima DS koji su se usudili da se jave i da taj amandman brane na takav način, to je zaista diletantski. Diletant nije uvredljiv izraz, on samo označava one koji se na amaterski način bave bilo čim", kazala je
Joksimovićeva.

To je izazvalo seriju replika poslanika DS i Liberalno-demokratske partije (LDP) na sednici na čijem dnevnom redu je rasprava o amandmanima na izmene Zakona o visokom obrazovanju. Predviđa se osnivanje viskoškolske institucije u prostorijama Bezbednosno-informativne agencije, po nedavnoj uredbi Vlade Srbije. Poslanici DS su negodovali što predsedavajući Konstantin Arsenović nije poslanici SNS Joksimović izrekao opomenu zbog načina na koji im se obraćala. Upitali su da li se predsedavajući plaši poslanice SNS kao "urednice časopisa Velika Srbija", ili kao poslanice iz stranke čiji je predsednik Aleksandar Vučić, te ne sme da joj izrekne opomenu. Ocenili su da je "na delu uvođenje dikature".

Joksimović je kazala da je bila glavna urednica "Velike Srbije", da stoji iza svake svoje reči za razliku od poslanika DS i da su njeni tekstovi odudarali od "linije SRS". Poslanik LDP Miljenko Dereta je od predsedavajućeg zatražio da ujednači kriterijum za kažnjavaje poslanika. Naveo je da je u Skupštini reč "diletant" prvi upotrebio lider LDP Čedomir Jovanović kada je govorio o kompetenciji Aleksandra Vučića za oblast bezbednosti.

"Tada mu je (Jovanoviću) izrečena opomena, a mi smo dokazavili da ta reč nije upotrebljena za uvredu i da ta reč nije uvredljiva. Problem je što je poslanica SNS poslanike nazvala neznalicama. To je uvredljivo i morali ste da je opomenete i kaznite višestruko jer je više puta upotrebila reč nezanilice", kazao je Dereta.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović kazao da je predsedavajući morao da reaguje i zato što što Joksimović brani BIA i sistem bezbednosti od poslanika koji su podneli amandman na šta imaju pravo. Joksimović je uzvratila reklavši da je predsedavajući trebalo da opomene poslanike koji su je ometali dok je govorila.

Predsedavajući Konstantin Arsenović iz PUPS kazao je da ne prihvata sugestije kome će i kada izreći opomenu. On je izneo da je zaključio da Joksimović nije nameravala da uvredi bilo koga, a nju je upozorio da se direktno ne obraća poslanicima. Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kazao je da je Srbija "iz dikatature izašla maja 2012. godine".

Poslanik DS Srđan Milivojević poručio je vladajućoj koaliciji da, "ako niste svesni da vodite Srbiju u diktaturu, slušajte pažljivo strane ambasadore - još su vam crveni obrazi od obraćanja ambasadora koji je rekao da procese treba voditi u pravosuđu, a ne na naslovnim stranama".

Milivojević je dodao da ceni rad ljudi iz BIA na suzbijanju terorizma i trudu na hapšenju Stanka Subotića i upitao da li će Subotić biti gostujući predavač na Akademiji za nacionalnu bezbednost. Zoran Babić (SNS) je replicirao da je problem za DS što Subotić govori kome je u proteklih 12 godina davao novac.

2024 © - Vesti online