Sreda 09.10.2013.
11:39
jutarnji.hr

Hrvatski gej parovi uskoro roditelji?

Učesnici gej parade u Zagrebu 2013. mirno su prošetali centrom grada
 

Ovo su novosti iz poslednjeg Predloga zakona o životnom partnerstvu, na kojem je pri Ministarstvu uprave mesecima radila šarolika radna grupa. Zakon bi ovih dana trebalo da dođe na red za javnu raspravu.

Pročitajte sve o Zagreb prajdu OVDE

Prema predlogu, životno će partnerstvo će moći da sklope samo istospolni partneri. Sklapaće ga pred matičarem u prisustvu kumova.

Kad homoseksualni partneri zasnuju porodicu, neće moći da usvojiti dete. Međutim, ako jedan od partnera ima dete i živi s njim, drugi će partner moći da zatraži starateljstvo. Upravo je ovo homoseksualnim parovima bio najveći problem: drugi roditelj s kojim dete živi nije mogao, recimo, da otvori bolovanje zbog detetove bolesti, da potpiše saglasnost da dete sme da ide na izlet. U slučaju raskida veze nije imao pravo na viđanje deteta niti obvezu plaćanja alimentacije.

Ako bi pak roditelj deteta umro, nije mogao da nastavi se brinuti o njemu jer mu, pravno-formalno, nije - ništa.

Procenjuje se da u Hrvatskoj postoji nekoliko desetaka takvih porodica u kojima deca žive u elementarnoj pravnoj nesigurnosti. Prema predlogu zakona, drugi partner imaće takođe pravo odlučivanja o svim svakodnevnim pitanjima vezanim uz dete, a moći će da zatraži od suda da u potpunosti “ostvaruje roditeljsku brigu” o deteu.

2024 © - Vesti online