Utorak 08.10.2013.
18:12
Beta

Naplata po utrošku struje posle 2015. godine

Foto: Ilustracija
 

Zakonom o efikasnom korišćenju energije predviđeno je da sve elektrane u Srbiji do kraja 2015. godine pređu na sistem naplate po utrošku, sto bi značajno doprinelo energetskoj efikasnosti i građanima omogućilo jeftinije grejanje.

"Neophodno jedno preduzeće"

Stojanović je istakao da je neodrživo da postoje tri razdvojena preduzeća - toplane koje proizvode energiju, Infostan koji se bavi naplatom i kompanije koje raspoređuju energiju, i da "sve to mora biti na jednom mestu, na jednoj adresi".

Konstatovao je i da u Beogradu nema kogeneracije i da su u toku dva projekta - u Padinskoj skeli sa Poljoprivrednom korporacijom Beograda i na Ceraku, kojima se pomoću biomase planira proizvodnja jeftinije energije.

"Sa stanovišta Beograda i problema koje imamo, nerealno je očekivati da ispunimo obaveze iz Zakona, da sistem bude u punom kapacitetu do 2015. godine, zato smo napravili prelazni mehanizam", rekao je Stojanović na skupu u Beogradu pod nazivom "Daljinsko grejanje u Srbiji - kogeneracija i naplata toplotne energije prema utrošku".

Na javnoj debati koju je organizovao Centralni evropski forum za razvoj (CEDEF) predstavljeno je da sa manje od 10 odsto domaćinstava u Srbiji koristi sistem naplate po utrošku.

Stojanović je rekao da je u glavnom gradu svega 3 odsto objekata nove gradnje uključene u takav sistem naplate, i da su uočeni veliki problemi za koje je potrebno dve do tri godine da se reše.

Prvi problem je što objekti nisu energetski efikasni, odnosno što investitori nisu poštovali projektnu dokumentaciju i uradili adekvatnu izolaciju.

"I dalje je visoka potrošnja, i to sve obesmišljava koncept naplate po utrošku, jer građani dobijaju i dalje visoke račune", rekao je Stojanović.

2024 © - Vesti online