Utorak 08.10.2013.
15:38
Beta

"Amfilohije u velikosrpskom osvajačkom udaru"

Filip Vujanović na osveštenju hrama u Podgorici
 

U saopštenju Pravedne Crne Gore je navedeno da je mitropolit Amfilohije organizovao "egzaltirani skup" povodom osveštenja Sabornog hrama u čemu je učestvovala i crnogorska vlast. Prema oceni te stranke, samo osveštenje je bila svojevrsna obnova "velikosrpskog osvajačkog udara" na Crnu Goru pre 25 godina, uoči takozvane antibirokratske revolucije.

"Demokratska partija socijalista uspela je da u istom danu demonstrira svoje prevrtljivo lice", pise u saopštenju Pravedne Crne Gore, jer su se, kako je ocenjeno, predsednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović "snebivali pred velikosrpskim zanosom" mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija.


Crnogorsku vlast je u vezi sa osveštenjem hrama kritikovala i Crnogorska pravoslavna crkva. Njen predstavnik Stevo Vučinić je posebno nezadovoljstvo izrazio zbog reči vaseljenskog patrijarha Vartolomeja na osveštenju Sabornog hrama u Podgorici da se ne može priznati Crnogorska pravoslavna crkva.

Vučinić je kazao da je Crnogorska pravoslavna crkva, kao i ostale, nastala "intervencijom nebesa". On je podsetio da je ta crkva u vreme Kneževine/Kraljevine Crne Gore bila autokefalna. Prema rečima Vučinića, patrijarh Vartolomej je turski državljanin i "njegove se kompetencije završavaju na granicama Turske".

"Nikada u istoriji Crne Gore nije nam Turčin rešavao crkvena pitanja, pa neće ni sada", poručio je Vučinić.

2024 © - Vesti online