Utorak 08.10.2013.
15:23
Beta

SAD puštaju u promet novih 100 dolara

Američka centralna banka koja nije pogođena blokadom će u svoje ispostave širom zemlje poslati blinidirane kamione sa novim novčanicama. Izrada ove novčanice trajala je više od deset godina, a bila je praćena brojnim problemima u proizvodnji. Ali zvaničnici kažu da su sada problemi rešeni.

Neki klijenti banaka mogli bi već u četvrtak 9. oktobra da vide nove novčanice, u zavisnosti od toga koliko im je banka blizu ispostave centralne banke.

"Imamo 3,5 milijardi ovih novčanica koje će, kako smatramo, biti više nego dovoljne da ispune domaće i međunarodne potrebe", rekla je Sonja Danburg, zvaničnica centralne banke.

100 dolara - najproblematičnija novčanica

Novčanica od 100 dolara koja se najčešhe falsifikuje van SAD ima najkompleksnije bezbednosne detalje. Zvaničnici su naglasili da će oko 900 milijardi dolara u novčanicama od po 100 dolara koje su sada u opticaju i dalje važiti i da će postepeno biti povlačene kako se istrošene novčanice budu vraćale u Centralnu banku. Novčanica od 100 dolara najveća je američka novčanica u opticaju. Nove novčanice će imati jednu staru stvar, a to je potpis bivšeg ministra finansija Timotija Gajtnera. Potpis sadašnjeg ministra finansija Džejkoba Lua, koga je predsednik SAD Barak Obama ismejavao zbog neurednog rukopisa, počeće da se pojavljuje kada se istroši
sadašnje izdanje novčanica.

Šta se nalazi na novoj novčanici?

Redizajnirana novčanica od 100 dolara, prva nova banknota te denominacije od marta 1966. imaće lik Bendžamina Frenklina na prednjoj strani i Salu nezavisnosti u Filadelfiji na zadnjoj. Pored toga imaće i niz zanimljivih novih zaštitnih detalja.

Na njoj se nalazi istorijsko zvono koje nestaje u mastionici, a novčanica ima i svetlo plavu trodimenzionalnu bezbednosnu traku na kojoj se nalaze slike koje se kreću u suprotnom smeru od onoga u kome se ona okrene.

"Trodimenzionalna zaštitna traka je čista čarolija. Sastavljena je od stotina hiljada mikrosočiva u svakoj novčanici. Ovo je najkomplikovanija banknota koju su SAD ikad napravile", rekao je Leri Filiks, direktor Kancelarije za štampanje i graviranje.

Novčanica od 100 dolara je poslednja američka novčanica koja će biti prerađena u procesu otpočetom 2003. sa banknotom od 20 dolara.

Vlada je napravila novi dizajn za američke inače zelenkaste novčanica unevši blage boje da bi otežala falsifikatorima.

2024 © - Vesti online