Ponedeljak 08.03.2010.
14:03
Tanjug

Britanija: Oko 250.000 službenika u štrajku


"Državni i radnici javnih službi neće dopustiti vladi da tako jeftino smanjuje broj zaposlenih", rekao je generalni sekretar Sindikata državnih i komercijalnih službenika Mark Servotka, prenela je agencija Rojters.


Organizatori dvodnevne obustave rade navode da štrajk nema veze niti sa jednom političkom partijom i da strahuju da vlada hoće da olakša onome ko na izborima pobedi da "jeftino smanji broj slabo plaćenih državnih i službenika javnih službi.


Štrajku su se priključili zaposleni u sudovima, poreskim upravama, parlamentu, zatim carinici i ostali radnici javnih službi zbog spora oko šeme smanjenja.


Britanska agencija je navela da su se, prvi put posle 25 godina, štrajku priključili zaposleni u parlamentu.


Sindikalci se nadaju da bi moglo da bude i novih štrajkova kako se približavaju izbori, što će primorati vladu da odloži smanjenje broja državnih službenika.


Istovremeno, vladajući laburisti se suočavaju sa "perspektivom poraza" od opozicionih konzervativaca na izborima 6. maja, posle 13 godina vladavine.


Ko god da dobije izbore moraće da napravi "veliku seču" budžeta nekih vladinih službi, možda čak 17 odsto, kako bi smanjili budžetski deficit.

2024 © - Vesti online