Utorak 08.10.2013.
02:35
Beta, Vestionline

Nije Grčka Srbija: Bivšem ministru 20 godina zatvora zbog mita

Policajci vode Akisa Cohacopulosa (jedini bez kape) na suđenje
 

Međutim, zbog njegovih godina, Cohacopulos (73), prvi političar koji posle niza godina osuđen zbog korupcije, trebalo bi da bude pušten na slobodu već kroz dve godine. On je, inače, Ministar odbrane je bio od 1996. do 2001, a potom, od 2001. do 2004. bio je ministar za razvoj.


Korupcija je utvrđena u ugovorima o kupovini podmornica od Nemačke i protiv-avionskih raketa od Rusije: Cohacopulos je uzimao mito 1997-2001. godine da bi ti ugovori bili prihvaćeni, a osuđen je zbog načina na koji je praktično došao do mita iz ugovora - "pranjem novca".

Zaplena kuće i kazna od pola miliona evra

Cohacopulos je u aprilu osuđen na osam godina zatvora zbog lažne potvrde o ličnim prihodima. Zaplenjena mu je kuća i kažnjen je novčanom kaznom od 520.000 evra.


Cohacopulos je negirao optužnicu i ocenio je suđenje kao politički motivisano.


Cohacopulos je za grčku javnost simbol korupcije političke klase odgovorne za krizu u kojoj je Grčka od 2010. godine.


Cohacopulos je proglašen krivim za pranje novca, posle petomesečnog suđenja. Ista odluka je i o još 16 od ukupno 18 prvobitno otpuženih, uključujući Cohacopulosovu surprugu, bivšu surprugu i ćerku. Nekadašnji ministar je do sada proveo skoro godinu i po dana u pritvoru, gde su i njegova supruga, ćerka i neki bliski saradnici.

2024 © - Vesti online