Utorak 08.10.2013.
07:41
Beta

Haški tribunal: Sudija Harhof je ispravno izuzet iz procesa Šešelju

Vojislav Šešelj

Posebno veće, kojim je predsedavao sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike, odbacilo je tvrdnju tužilaštva da je, pri odlučivanju o Šešeljevom zahtevu za izuzeće sudije Harhofa, počinilo greške u rezonovanju i primeni pravila suda.


Veće je odbacilo i argument tužilaštva da, pri donošenju odluke o izuzeću, nije razmotrilo stav samog sudije Harhofa i dvoje preostalih sudija iz raspravnog veća, Žana Kloda Antonetija i Flavije Latanci, koji su se izuzeću protivili. U odluci piše da posebno veće nije bilo obavezno da te stavove razmotri, već da je to učinio potpredsednik suda Karmel Ađijus, pre nego što je posebno veće imenovao.


Kao i pri donošenju odluke o Harhofovom izuzeću, sudije Moloto i Barton Hol preglasale su kineskog sudiju Liu Daćuna koji se protivio izuzeću, a bio je za preispitivanje te odluke.


Presuda Šešelju, optuženom za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, bila je zakazana za 30. oktobar, ali je, posle izuzeća sudije Harhofa, odložena na neodređeno vreme.

2024 © - Vesti online