Ponedeljak 08.03.2010.
14:27
Tanjug

Plata u Kataru 3.000 dolara mesečno

Šeik Hamad Bin Kalifa Al Tani i francuski predsednik Nicola Sarkozi

U tom istraživanju, koje su realizovali kompanija za zapošljavanje "Bayt.com" iz Dubaija i regionalni istraživački centar "YouGov Siraj", pokazalo se da se širom regiona Bliskog istoka i severne Afrike (MENA), prosečna mesečna zarada znatno razlikuje od zemlje do zemlje.


Tako je ove godine Katar po visini plata pretekao Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). U Kataru 3.000 do 8.000 dolara mesečno zarađuje više od trećine zaposlenih, ili 39 odsto, u poređenju sa 37 procenata u UAE.

Privredom Katara dominira naftna industrija. Velik broj stanovnika u Kataru su strani državljani na radu u industriji nafte. Prihodi od prodaje nafte omogućili su povećanje životnog standarda i uvođenje socijalne države.


Persijski region ima i najveći broj zaposlenih koji najviše zarađuju. U Kataru, recimo, 12 odsto zaposlenih ima plate veće od 8.000 dolara mesečno, dok je takvih u UAE 10 odsto, u Bahreinu sedam procenata, Kuvajtu šest i Saudijskoj Arabiji i Omanu samo po tri procenta.


Uprkos velikim zaradama, samo pet odsto stanovništva UAE je "veoma zadovoljno" svojim platama.


U Kataru je takvih samo tri odsto, dok je šest procenata "veoma nezadovoljno", a 13 odsto se smatra "nesrećnim", što se može objasniti neusklađenošću životnih troškova i zarada, ukazali su autori studije.


Zaposleni širom Bliskog istoka smatraju da su im životni troškovi ove godine porasli 24 odsto, dok im je, istovremeno, prosečna plata povećana samo sedam procenata.

2024 © - Vesti online