Ponedeljak 07.10.2013.
15:24
Srna

"Nije bilo pokušaja otmice ambasadora"

Foto: Arhiva

"Nažalost, moramo da potvrdimo da je nemački bezbednosni zvaničnik koji je bio zaposlen u ambasadi u Sani ubijen u Jemenu. Izveštaji o pokušaju otmice nemačkog ambasadora su neosnovani", saopštio je portparol Ministarstva inostranih poslova.

UN apeluje

Ujedinjene nacije poručile su svom osoblju u Jemenu da ne napušta domove, dan nakon što su napadači ubili pripadnika obezbeđenja nemačke ambasade. "Osoblje treba da ostane u kućama i da ne putuje. Situacija nije bezbedna i svi treba da budu na oprezu", navodi se u saopštenju Odeljenja za bezbednost UN.

Ranije su stigli izveštaji o tome da je ambasador Karola Miler Holtkemper bila meta napada, ali je sada objavljeno da je ona u vreme tog incidenta bila van zemlje.

Očevici kažu da su naoružane osobe pucale i ubile na licu mesta ambasadorovog čuvara dok je izlazio iz radnje u južnom okrugu Hada, gde se nalaze strane ambasade, preneo je AFP.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da je u kontaktu sa jemenskim vlastima, kako bi se razjasnile okolnosti ovog događaja.

Nemačka je među nekoliko zapadnih zemalja, uključujući SAD, koje su u avgustu zatvorile svoje ambasade, posle upozorenja iz Amerike o mogućem napadu Al Kaide.

2024 © - Vesti online