Ponedeljak 07.10.2013.
15:33
Beta

Jačanje odnosa Srbije i Irana

U saopštenju posle sastanka navodi se da se beleži smanjenje robne razmene između Srbije i Irana. Kako je ocenjeno, postoje dobri uslovi za razvoj ekonomske saradnje upoljoprivredi, mašinogradnji, saobraćaju i građevinarstvu i turizmu.

Laridžani: Interes Irana jačanje odnosa sa Srbijom

"Imajući u vidu važnu ulogu Srbije u balkanskom regionu i istoriju naših odnosa, naš interes je da razvijamo odnose dve zemlje", rekao je Laridžani.

Predsednik Iranskog parlamenta je ocenio da bi intenziviranje komunikacije dve zemlje na visokom nivou doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, a time i "značaju Srbije u rešavanju međunarodnih i reginalnih pitanja".

Stefanović je rekao i da je sa iranskom delegacijom razgovarao o jačanju "relativno skromne ekonomske saradnje" dve zemlje, koja na godišnjem nivou iznosi oko 40 miliona dolara.

"Postoje načini da se ta saradnja unapredi, pre svega u oblasti izgradnje infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede i turizma", ocenio je on.

"Imamo potrebu da se efikasnije borimo protiv terorizma, trgovinom drogom, oružjem i ljudima i u tom smislu dve zemlje mogu bolje da sarađuju", ocenio je Stefanović.

On je zahvalio iranskom kolegi za podršku koju je ta zemlja pokazala Srbiji u borbi za očuvnje svoje teritorije, podsećajući da Iran neće priznati nezavisnost Kosova.

Dvojica zvaničnika izrazli su nadu da će u budućem periodu saradnja parlamenata biti dodatno unapređena.

2024 © - Vesti online