Ponedeljak 07.10.2013.
18:08
Beta

Država preuzima održavanje puteva od gradova i opština

Kako se navodi u saopštenju, u toku je priprema nove uredbe koja će biti usvojena po hitnom postupku i po kojoj će održavanje tih puteva ubuduće biti obaveza države.

Foto: Ilustracija

Taj posao će obavljati Javno preduzeće Putevi Srbije, a nadležno će biti resorno ministarstvo zaduženo za oblast saobraćaja. Kako se ističe, pošto 15. novembra počinje režim zimskog održavanja puteva, Ministarstvo finansija je preuzelo obavezu obezbeđivanja potrebnih sredstava za održavanje tokom predstojeće
zime.

Uredbom o prekategorizaciji puteva, koja je doneta krajem februara 2012. godine, dodaje se, u nadležnost lokalnih samouprava, bez preciznih kriterijuma, prebačeno je zimsko i letnje održavanje 6.082 kilometra puteva.

Posle te odluke, lokalne samouprave su se suočile sa nedostatkom sredstava za vršenje ove nadležnosti, pre svega zbog činjenice da u svojim budžetima nisu planirale sredstva za tu namenu.

Da bi se prevazišli problemi Zakonom o budžetu za 2013. godinu, preko Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, opredeljena su sredstva za zimsko i letnje održavanje puteva u sezoni 2012/2013. godine.

2024 © - Vesti online